Β. Κοντοζαμάνης: Η κυβέρνηση δεν κόβει κορδέλες Κέντρων Υγείας που δεν λειτουργούν

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός λεει: «Είμαστε πιστοί στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε τόσο απέναντι στον δήμαρχο Κερατσινίου όσο και απέναντι στους πολίτες της περιοχής προκειμένου να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν λίγες ημέρες, δεν εγκαινίασε ένα κτήριο ως Κέντρο Υγείας στο Κερατσίνι αλλά ένα πλήρως στελεχωμένο Κ.Υ. έτοιμο να αποδοθεί αμέσως στους πολίτες και να παρέχει υπηρεσίες υγείας. Το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου πραγματικά θα αποτελεί ένα κόσμημα τόσο για την περιοχή όσο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ένα μοντέλο λειτουργίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Στις επικρίσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει αποσπασμένους και όχι μόνιμους ιατρούς και προσωπικό από άλλες μονάδες Υγείας της ευρύτερης περιοχής, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «δεν υπάρχει ακόμα ο σχετικός οργανισμός στον οποίον όμως προχωράμε».

Πρόσθεσε πως «Η επιθυμία μας,ήταν να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό, για αυτό και προχωρήσαμε με αυτόν τον τρόπο. Ο αριθμός των οργανικών θέσεων, ανέφερε, είναι 16. Αυτή την στιγμή υπηρετούν 9 επικουρικοί γιατροί που προσλήφθηκαν στο Κέντρο Υγείας Δραπετσώνας προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου γιατί η δομή δεν είχε ξεκινήσει ακόμα να λειτουργεί. Από τις 55 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, οι 27 ήδη υπηρετούν και μικρός αριθμός εξ αυτών είναι και πάλι υπάλληλοι του Κέντρου Υγείας Δραπετσώνας».

Ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε πως “Ο τρόπος αυτός, επιλέχθηκε προκειμένου έμπειροι γιατροί και προσωπικό σε τεχνογνωσία και λειτουργία σύγχρονου ιατροτεχνικού εξοπλισμού να μεταφέρουν τη γνώση τους, την εμπειρία τους και την τεχνογνωσία τους, έτσι ώστε το Κέντρο να λειτουργήσει άμεσα, με ασφάλεια και με επάρκεια”.

Από τις 28 Ιουνίου, είπε, το Κ.Υ. έχει καθημερινή λειτουργία από το πρωί έως το βράδυ, πλην Σαββατοκύριακου. Προσέρχονται περιστατικά χωρίς ραντεβού από τις 8.00΄- 22.00΄, ενώ παράλληλα παρέχει και την τηλεφωνική γραμμή για κλείσιμο ραντεβού για τις επόμενες εβδομάδες. Την εβδομάδα από 26-30 Ιουλίου θα έχουμε αξιολόγηση των αποτελεσμάτων αυτής της πιλοτικής λειτουργίας των ραντεβού ενώ θα γίνουν και ενέργειες για τη διασύνδεση με το σύστημα της ΗΔΙΚΑ, με σκοπό την ένταξη στο σύστημα ραντεβού της ΗΔΙΚΑ κάτι που ελπίζουμε να γίνει την 1η Αυγούστου. Την 1η Σεπτεμβρίου προγραμματίζουμε την επέκταση της λειτουργίας και τα Σαββατοκύριακα από τις 8 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι και από την 1η Οκτωβρίου τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας τα Σαββατοκύριακα έως τις 10 το βράδυ. Επίσης, με την κατανομή των 910 θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων σε φορείς του Υπουργείου Υγείας και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης 4.000 υπαλλήλων νοσηλευτικής κατηγορία αλλά και με την έγκριση του οργανισμού του Κ.Υ. θα μας δοθεί η δυνατότητα σε επόμενο χρόνο, σύντομα, να το θέσουμε σε 24ωρη εφημεριακή λειτουργία”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης απέδωσε τα πρόσφατα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου σε «σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να φανεί στη Β΄ Πειραιά», σημειώνοντας ότι «έπρεπε να φέρει τεράστια αστυνομική δύναμη για να μπορέσει να μπει και να κάνει αυτά που έκανε μέσα στο Κέντρο Υγείας».

«Για να το λειτουργήσετε, έχετε φέρει προσωπικό από όλες τις Δομές Υγείας του Πειραιά, από τον ‘Αγιο Ιερόθεο, από το Τζάνειο, από το Περιστέρι, ακόμα και από την Αίγινα […]. Έχετε αποδυναμώσει άλλες Δομές Υγείας για να φέρετε εκεί και λέτε ότι είναι πλήρως στελεχωμένο”

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «το καταπληκτικό είναι κάτι το οποίο δεν το τραβήξαμε εμείς από κρυφή κάμερα, αλλά είναι σε βίντεο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Πηγαίνετε τον πρωθυπουργό εκεί, σε μία Δομή Υγείας, σε μία κρίσιμη περίοδο, βλέπει μία νοσοκόμα ντυμένη όχι με το ταγέρ της και με ενδυμασία περιπάτου ή βραδινής εξόδου, αλλά με ενδυμασία εργασίας και ρωτάει το καταπληκτικό «Και πώς βρέθηκες εδώ; Έτσι της λέει!»

Ο κ. Αλεξιάδης είπε «καταλαβαίνω τις ανάγκες της προπαγάνδας σας, αλλά εδώ πλέον είναι μία περιοχή που δεν περνάει η προπαγάνδα. Η Β΄ Πειραιά και οι γειτονιές της έδωσαν πρώτη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ και θα μεγαλώσουν τα ποσοστά του. Και δεν θα αλλάξει αυτό με επικοινωνιακές επισκέψεις και πυροτεχνήματα σαν αυτά».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας του αντέτεινε ότι «εμείς για επικοινωνιακούς λόγους δεν εγκαινιάζουμε και δεν κόβουμε κορδέλες για να βγάζουμε φωτογραφίες. Από τις 28 Ιουνίου έχει ξεκινήσει η λειτουργία του. Μεταφέρθηκε προσωπικό από άλλες δομές για να υπάρξει εκπαίδευση του προσωπικού, μεταφορά γνώσης, τεχνογνωσίας καθώς δεν ανοίγεις την πόρτα ενός Κέντρου Υγείας την επόμενη μέρα. Χρειάζεται προγραμματισμός, σχέδιο και, βεβαίως, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο και σας ανέπτυξα».

Δείτε επίσης: Φ. Γεννηματά: Σχόλια για υποχρεωτικό εμβολιασμό

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading