Β. Κεγκέρογλου: «Στο ΠΑΣΟΚ δεν καταπιέζουμε κανέναν»

Σε δύο βασικά ζητήματα της επικαιρότητας, το πρώτο που αφορά την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και το δεύτερο την διαφοροποίηση των Γ. Παπανδρέου – Χ. Καστανίδη από την απόφαση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φ. Γεννηματά  να υπερψηφίσει το κόμμα της το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, αναφέρθηκε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

Αναφορικά με την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι «το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί οικουμενικά. Διότι είναι θέμα που αφορά εκτός από τη Χριστιανοσύνη ολόκληρο τον κόσμο. Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ανήκει στον κατάλογο της UNESCO. Βέβαια και άλλα μνημεία στη Μικρά Ασία ήταν ενταγμένα στον συγκεκριμένο κατάλογο, γι’ αυτό και η προσπάθεια της Τουρκίας να πείσει ότι το μνημείο θα μπορούν να το επισκέπτονται και άλλοι, εντάσσεται στο πλαίσιο προσπάθειας αποφυγής των επιπτώσεων από την UNESCO που έχει νομικές δομές.

Αυτό λοιπόν το οποίο πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να κινηθούμε ενεργότερα προς κάθε κατεύθυνση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου οι αποφάσεις των θεσμικών οργάνων να είναι τέτοιες που να άρουν αυτή την απόφαση. Βεβαίως η στρατηγική της Τουρκίας δεν είναι στιγμιαία. Είναι στα πλαίσια μιας στρατηγικής που έχει εκπονήσει εδώ και καιρό, περνώντας από το στάδιο της προκλητικότητας στην επιθετικότητα με συγκεκριμένα βήματα και «χτυπήματα». Άρα το θέμα είναι πολύ σοβαρό, πολύ δύσκολο, δεν είναι θέμα διμερές, όμως επειδή πονάει περισσότερο εμάς, θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε πρώτοι στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Ασφαλώς και γίνονται ενέργειες, απλά πιστεύω ότι χρειάζεται περισσότερη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα».

Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από τη διαχείριση της ελληνικής πλευράς απέναντι σε αυτόν τον «δύστροπο» γείτονα, ο Β. Κεγκέρογλου υπογράμμισε πως «όχι, διότι η κυβέρνηση συνεχίζει ότι έκανε και η προηγούμενη. Δυστυχώς δεν διαμορφώνει την ικανή εθνική στρατηγική, τον οδικό χάρτη. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει μονομερώς από την κυβέρνηση ή από το υπουργείο Εξωτερικών. Πρέπει να γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, όχι για τη φωτογραφία, αλλά για τη διεργασία για τη διαμόρφωση της κοινής εθνικής γραμμής πάνω στην οποία θα κινηθούμε όλοι.

Μπορεί ακόμη και τώρα να λέμε ότι πρέπει όλοι να αντιδράσουμε, αλλά αυτό δεν αρκεί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεφύγουμε από τον τακτικισμό που φέρνει δράση από την πλευρά της Τουρκίας και αντίδραση από την δική μας. Πρέπει να διαμορφώσουμε δική μας στρατηγική. Δεν γίνεται διαφορετικά. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να δοκιμάσουμε την συνένωση δυνάμεων. Βεβαίως, κάθε πλευρά έχει τη δική της κατεύθυνση, όπως εμείς που απευθυνθήκαμε στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, προκειμένου αφενός να τους ενημερώσουμε για το θέμα και αφετέρου να ζητήσουμε την ενεργότερη συμμετοχή τους σε αποτελεσματικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων.

Όχι μόνο απλές δηλώσεις και επιπλήξεις. Μέτρα χρειάζονται. Η απένταξη του μνημείου από τον κατάλογο της UNESCO μετά από αυτή την ενέργεια, είναι δεδομένη και αναπόφευκτη. Με την έννοια ότι δεν μπορεί κανένα κράτος, που βάλλεται με έναν διεθνή οργανισμό να παραβαίνει τους κανόνες. Δεν γίνεται κάθε χώρα να κάνει ότι νομίζει και να αποφασίσει ότι νομίζει, όταν έχει διεθνείς υποχρεώσεις και διεθνείς δεσμεύσεις».

Αναφερόμενος στην ενότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ΚΙΝΑΛ μετά την απόφαση των Παπανδρέου – Καστανίδη να μην υπερψηφίσουν το ν/σ της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις παρά την κομματική γραμμή της Φώφης Γεννηματά, ο βουλευτής Ηρακλείου τόνισε πως «εμείς είχαμε μια ξεκάθαρη θέση για το θέμα, που ήταν και η θέση του ΠΑΣΟΚ από το 1975. Δεν ήταν η προσωπική μας θέση. Η θέση αυτή λέει ότι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι αυτή και όχι η αστυνομία που θα αποφασίζει κα θα σταθμίζει τα δύο βασικά δικαιώματα. Το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι και το δικαίωμα της ομαλής και οικονομικής ζωής. Από εκεί και πέρα η ψήφος μας στα άρθρα που συμφωνούσαμε και σε αυτά που άλλαξαν είναι στο πλαίσιο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης που ασκούμε. Εμείς λέμε ότι πρέπει να δίνεται λύση στα προβλήματα των πολιτών. Δεν επενδύουμε πάνω στον πόνο και στις πληγές της κοινωνίας.

Έτσι  λοιπόν με τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την απόφαση που πήραμε, είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να γίνει πλέον αποδεκτή καμιά προσωπική διαφοροποίηση στις συλλογικές αποφάσεις. Όποιος δεν θα συμφωνεί, δεν θα τον καταπιέζουμε. Αυτό είναι δεδομένο. Και δεν είναι τωρινό. Αυτό είναι πάντα δεδομένο. Ο κ. Καστανίδης έχει διαγραφεί από τον κ. Παπανδρέου στο παρελθόν.

Γιατί υπήρξαν κάποιες αποφάσεις που δεν τηρήθηκαν. Τώρα όμως, δεν είμαστε σε εκείνη την κρίσιμη περίοδο που μπορείς να πεις ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία υπάρχει θεμελιώδης διαφωνία ή οτιδήποτε άλλο. Τώρα, είμαστε σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει ανάγκη τη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων ώστε να δοθούν λύσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Να πω βέβαια, ότι επί του περιεχομένου της πολιτικής και ο κ. Καστανίδης και ο κ. Παπανδρέου και όλοι μας είχαμε συνυπογράψει την τροπολογία. Άρα σε επίπεδο πολιτικής δεν υπήρξε εκπεφρασμένη διαφωνία. Υπήρξε σε επίπεδο τακτικής στη στάση της προέδρου. Από εκεί και πέρα νομίζω, ότι εμείς που έχουμε υπηρετήσει την παράταξη και την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και μέσα στις δύσκολες ώρες της κρίσης έχουμε στηρίξει όλες τις ηγεσίες του κινήματος που εργάστηκαν ώστε να είναι η παράταξη χρήσιμη στην Ελλάδα».

Ακούστε εδώ όσα είπε ο κ. Κεγκέρογλου στον Flash 99,4:

Δείτε επίσης: Στ. Σπανουδάκης: «Οι Έλληνες αλλάξαμε την αλήθεια μας»

Loading