Τσίπρας σε οινοποιούς: «Καμία δικαιολογία να μην στηριχθείτε» (pics)

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην υπάρχει στήριξη των επιχειρήσεων» τόνισε σήμερα Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση που είχε με τον Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιών στα Σπάτα, όπως πληροφορείται το Politic.

«Στήριξη των επιχειρήσεων σημαίνει και στήριξη της εργασίας.

Αν αρχίσουν  να μπαίνουν λουκέτα, αν η παραγωγικότητα σταματήσει, θα αυξηθεί η ανεργία στα μεγέθη τα οποία τα συναντήσαμε τα εφιαλτικά χρόνια, το 2014.

Κι αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος.

Πρέπει να το αποτρέψουμε τώρα.

Αν το αφήσουμε να συμβεί θα είναι αργά, θα θέλει πολύ περισσότερο χρόνο η επανάκαμψη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στη συζήτηση που είχε με το ΔΣ του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών.

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα κατέθεσε και ερώτηση στον πρωθυπουργό «να έρθει στην Βουλή να απαντήσει, γιατί βλέπουμε να έρχονται ευρωπαϊκά κονδύλια, να γίνονται προτάσεις, έχουμε αφήσει πάνω από 35 δισ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην υπάρξει στήριξη των επιχειρήσεων σήμερα».

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά τους, οι οινοποιοί περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση, αφού όπως είπαν χαρακτηριστικά όχι απλά επί δύο μήνες δεν πούλησαν ούτε μία φιάλη αλλά δεν πήραν καμία ενίσχυση, αφού οι ΚΑΔ λειτουργίας τους δεν μπήκαν στα προγράμματα ενίσχυσης.

Οι περισσότεροι όπως επεσήμαναν δεν μπήκαν ούτε καν στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής αφού δεν πληρούσαν την  προϋπόθεση που υπήρχε για μόνιμους εργαζόμενους, δεδομένου ότι ως καθετοποιημένες οικογενειακές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν στις περισσότερες περιπτώσεις εποχικούς εργαζόμενους.

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες και τους οινοποιούς, σημείωσε ότι ένας δυναμικός κλάδος όπως η αμπελουργία και η οινοποιία πρέπει να στηριχθεί.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, το εισόδημα έκτακτης ανάγκης με περιουσιακό κριτήριο, πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ως κεφάλαιο κίνησης και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, που συμπεριλαμβάνει και το κρασί, ιδιαίτερα για την τουριστική περίοδο.

«Σε ό,τι αφορά την  πρόταση για την μείωση της προκαταβολής του φόρου στο 50%, μονίμως πλέον, το είχαμε προτείνει ένα χρόνο πριν, που δεν ήμασταν σε κρίση.

Φανταστείτε τώρα που είμαστε σε κρίση.

Θα κληθεί ο επιχειρηματίας να πληρώσει μια προκαταβολή φόρου τώρα με βάση το περσινό εισόδημά του, το 2019,  που ήταν μια καλή χρονιά.

Άρα αυτό είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υλοποιηθεί», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Το μεγάλο τους παράπονο

«Ειδικά για εσάς, όπως μελετούν στην Ισπανία και την Γαλλία, επειδή υπάρχει απόθεμα προς απόσταξη, θα μπορούσαμε να δούμε ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα σοβαρής επιδότησης  για να μπορέσετε να προχωρήσετε στην απόσταξη και να προχωρήσετε στην συνέχεια στην καινούργια σοδειά», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας στο αίτημα που είχαν θέσει και οι ίδιοι οι οινοπαραγωγοί.

Οι οινοπαραγωγοί, τέλος, έθεσαν από την πλευρά τους και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τις τράπεζες με το κυρίαρχο θέμα της μη χρηματοδότησης να αποτελεί «το μεγάλο τους παράπονο» όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Γ.Σ.

Loading