Τσακαλώτος και Παππάς στα χαρακώματα!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Στο πρωτομαγιάτικο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας κι αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά αυτές οι υποσχέσεις φαίνεται πως δεν έχουν συμφωνηθεί με τους Θεσμούς κι εντάσσονται περισσότερο στον προεκλογικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με τις προηγούμενες αξιολογήσεις η ενημέρωση για την πορεία της τρέχουσας είναι επιδερμική, δείγμα ίσως κι αυτό πως οι δανειστές δεν είναι ικανοποιημένοι (sic) με τις υποσχέσεις που μοιράζει η ελληνική κυβέρνηση όταν οι ίδιοι δεν επιθυμούν ουσιαστικές αλλαγές στα εργασιακά τουλάχιστον μέχρι το 2020.

Σε αυτό το πλαίσιο, προξενεί εντύπωση και η σπουδή του κ. Τσίπρα να αποκρύψει τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για αύξηση, για παράδειγμα, του ορίου συνταξιοδότησης στα 71 έτη και του ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στο 24%.

Όπως κι αν έχει, εντός της κυβέρνησης είναι πλέον φανερή η άγρια κόντρα ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, οι οποίοι εκπροσωπούν δύο διαφορετικές θεωρήσεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται η μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Ο μεν πρώτος συμβουλεύει τον πρωθυπουργό να είναι πιο μετριοπαθής στις δηλώσεις του- του έκρουσε, άλλωστε, δημοσίως τον κώδωνα του κινδύνου, μιλώντας για τις συχνές επισκέψεις των Θεσμών και μετά από τη λήξη του προγράμματος- ο δε κ. Παππάς έχει εισηγηθεί στον κ. Τσίπρα την πρόταξη του θετικού αφηγήματος που θα δημιουργήσει αισιοδοξία κι επομένως ώθηση για επενδύσεις, ενώ θα ενισχύσει και τις ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ξανά πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές.

Αμετακίνητο το ΔΝΤ

Από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας δεν έχει κατασταλάξει στην ημερομηνία των εκλογών είναι λογικό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να ανακοινωθούν πολιτικές αποφάσεις, όπως αυτή του Κώστα Γαβρόγλου για την κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων, με φιλολαϊκό χαρακτήρα.

Βεβαίως στο Μαξίμου θα επιθυμούσαν και τη χρονική μετάθεση εφαρμογής των νέων μειώσεων στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, αλλά το ΔΝΤ παρουσιάζεται αμετακίνητο.

Loading