Το υπερπλεόνασμα κλείνει “τρύπες” στην οικονομία

Του Γιάννη Χαβιανίδη

“Τρύπες” της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να κλείσει η κυβέρνηση με το υπερπλεόνασμα των 4,48 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών έναντι στόχου για 1,47 δισ. ευρώ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πανηγυρίζουν -και με το δίκιο τους- διότι πέτυχαν μια σημαντική και αξιοπρόσεκτη υπέρβαση στόχου κατά 3,012 δισεκατομμύρια, γεγονός που διευκολύνει το οικονομικό επιτελείο να πάρει το τελικό “ΟΚ” των Βρυξελλών και της ευρωπαϊκής επιτροπής για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, ωστόσο δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει πολιτική ρότα. Αντίθετα θα παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στην οικονομική πολιτική, γεγονός που σημαίνει ότι οι βασικοί δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν ως έχουν, ενώ και η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης του 2020 θα είναι αμετάβλητη στο 2,8%.

Πού θα… πάει το υπερπλεόνασμα

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα αξιοποιηθεί το υπερπλεόνασμα. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα μεγάλο μέρος θα διατεθεί για να καλυφθούν μια σειρά υποχρεώσεων.

Πρώτη και καλύτερη εκείνη που αφορά τις οφειλές προς τη ΔΕΗ για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Η δεύτερη έχει να κάνει με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εφορίας προς ιδιώτες και η τρίτη αφορά την πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για εφάπαξ μέτρα μείωσης του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων ύψους 134 εκατομμυρίων ευρώ το 2019.

Πλησιάζουν αναδρομικά και κοινωνικό μέρισμα

Στην εξίσωση μπαίνει και το θέμα των αναδρομικών προς χιλιάδες συνταξιούχους μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επί του παρόντος στο υπουργείο Οικονομικών τηρούν στάση αναμονής, παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο κοινωνίας καλλιεργείται σταθερά η άποψη πως σύντομα θα δουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να αυξάνουν λόγω… αναδρομικών.

Θετικά είναι τα μηνύματα και όσον αφορά το κοινωνικό μέρισμα. Το ανοιχτό παράθυρο που άφησε ο πρωθυπουργός για χορήγησή του και το Δεκέμβριο του 2019 έχει γίνει πεποίθηση στην κοινή γνώμη αμέσως μετά τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Κύκλοι της κυβέρνησης επιμένουν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τρέχουσα χρονιά θα υλοποιηθούν πλήρως και πως αν η οικονομία συνεχίζει να πηγαίνει καλά, τότε είναι πολύ πιθανό να δοθεί ένα σημαντικό ποσό στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Δείτε ακόμη: Ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλά για το γάμο του (vd)

Loading