Το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» μεταθέτει προσωρινά τον ανασχηματισμό

Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκει στην πρώτη τριάδα των ευρωπαϊκών χωρών που πήραν το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Και επειδή η επιτυχία είναι μεγάλη και το αφήγημα δεν πρέπει να ξεχαστεί νωρίς, το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» μεταθέτει προσωρινά τον ανασχηματισμό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Politic», στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν διαψεύδουν ούτε επιβεβαιώνουν ότι οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο βρίσκονταν προ των πυλών. «Δεν είναι της παρούσης» ήταν η χαρακτηριστική τους αναφορά, θέλοντας   να «παγώσουν» κάθε σχετική συζήτηση.

Η ουσία, είναι, ότι η σκέψη ενός δομικού ανασχηματισμού δεν έχει φύγει από το μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μεταθέτει χρονικά την ανακοίνωσή του για τα μέσα Ιουλίου ή το αργότερα αρχές Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, το καλοκαίρι θα είναι «καυτό» για τη Βουλή, η οποία δεν θα κλείσει τη θερινή περίοδο αφού με αφορμή τη συμπλήρωση δυο χρόνων από τις εκλογές του 2019, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει προς ψήφιση σημαντικά νομοσχέδια όπως είναι η αξιολόγηση των καθηγητών, το ασφαλιστικό και για τις επενδύσεις.  

Τι κερδίζουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρωθυπουργικό περιβάλλον τρίβει τα χέρια του για όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Και με το δίκιο του, δεδομένου ότι η Ελλάδα – όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή εκδήλωση – ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων, καθώς δικαιούται περίπου 31 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και σε δάνεια.

Κατέθεσε από τις πρώτες ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο 175 κρίσιμων επενδύσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων.  Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά και τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα συνολικά κεφάλαια τα οποία μπορούν να κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε ορίζοντα 7ετίας θα δημιουργήσουμε επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη που θα αγγίζει το 7%.

Οι τέσσερις πυλώνες του

Τέσσερις είναι οι πυλώνες του. Η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή και οι ιδιωτικές επενδύσεις με την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας. Μάλιστα, στην πράσινη και στην ψηφιακή οικονομία κατευθύνονται και οι περισσότεροι πόροι. Τα σχεδόν 8 δισ. που θα εκταμιευθούν εντός του 2021 θα χρηματοδοτήσουν, κυρίως, προγράμματα ηλεκτρικής διασύνδεσης νησιών αλλά και ενεργειακής θωράκισης επιχειρήσεων και κατοικιών.

Ανάμεσα στ’ άλλα προβλέπεται πλήρης ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και των επιχειρήσεων, εκσυγχρονισμός των δημόσιων νοσοκομείων, καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων για περισσότερη και καλύτερη απασχόληση, μεγάλα οδικά έργα, καθώς και επενδύσεις για την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές.

Δείτε επίσης: Οι παρεμβάσεις και οι δράσεις που παρουσιάστηκαν στην Αρχαία Αγορά για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»

Loading