Το παιχνίδι καλού και κακού μπάτσου ενοχλεί και ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Στο www.politik.gr έχουμε προειδοποιήσει εδώ κι αρκετό καιρό τους αναγνώστες μας για το ότι η διάσταση απόψεων Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου ως προς το χειρισμό της Τουρκίας είναι μόνο φαινομενική.

Ο πρωθυπουργός κι ο υπουργός Άμυνας είχαν συμφωνήσει στην τελευταία τους συνάντηση στο Μαξίμου να μοιραστούν τους ρόλους του “καλού” και του “κακού μπάτσου”.

Αυτή η συμφωνία, ωστόσο, δεν βρίσκει αρκετούς σύμφωνους τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό κι εντός του Απριλίου αναμένεται να συγκληθούν τόσο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος όσο και η Κεντρική του Επιτροπή.

Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν κι αφορούν βεβαίως τα εθνικά θέματα και την οικονομία θα συμπεριληφθεί και η βιωσιμότητα της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Οι περισσότερες ενστάσεις που διατυπώνονται, μέχρι στιγμής χαμηλόφωνα, συνοψίζονται στο ότι αυτή η τακτική της Αθήνας δεν έχει μετριάσει την επιθετική ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας ούτε έχει περιορίσει επεισόδια στο Αιγαίο ή στην κυπριακή ΑΟΖ τα οποία μπορεί να εξελιχθούν σε “θερμά” ή και σε κάτι ακόμα χειρότερο, μια περιορισμένης έστω χρονικής διάρκειας πολεμική εμπλοκή των δύο κρατών.

Ίσα ίσα που δίνουμε πάτημα στους Τούρκους να μας αποκαλούν κι εκείνοι με τη σειρά τους προκλητικούς” μάς επισημαίνει κυβερνητικός βουλευτής, ο οποίος μας αναφέρει πως είναι εντολή του κ. Τσίπρα προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, να μη σχολιάζει τις δηλώσεις του κ. Καμμένου προκειμένου να μηνφαίνεται αδυνατισμένη η θέση του υπουργού Άμυνας απέναντι στην τουρκική διπλωματία.

Όταν ο πρωθυπουργός θεωρεί πως ο κ. Καμμένος το παρατραβά, παρεμβαίνει ο ίδιος για να μην χαθεί εντελώς η ισορροπία” μάς σχολιάζει ο ίδιος βουλευτής.

Τι φοβάται ο Τσίπρας

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί πως κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει συρθεί από την ανάγκη συνέχισης της κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ στο να αποδέχεται τις ρητορικές εξάρσεις Καμμένου, τις οποίες ωστόσο θεωρεί επικίνδυνες σε σχέση κυρίως με το να πείθουμε τους εταίρους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ότι το δίκιο είναι με το δικό μας μέρος.

Επιπλέον, φοβάται επιδείνωση της κατάστασης στο Προσφυγικό, με τα πρώτα σημάδια να είναι ορατά αφού στα νησιά μας έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός αφίξεων προσφύγων και μεταναστών.

Loading