Τι θα πει ο Τσίπρας για τον προϋπολογισμό

Για την κοινοβουλευτική μάχη του προϋπολογισμού προετοιμάζονται ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του, με τους οποίους έχει σειρά συσκέψεων τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες και θα συνεχιστούν.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί το κόμμα του να έχει ενιαία στάση κατά τη συζήτηση στη Βουλή, να αποφευχθούν τα «φάλτσα», να αναδειχθούν όλες οι «κωλοτούμπες» της κυβέρνησης, αλλά και το δικό τους κυβερνητικό έργο, ιδίως μετά από την εξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Ο ίδιος, εξάλλου, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τοποθετηθεί στο Κοινοβούλιο το βράδυ της Τετάρτης, λίγο πριν την ψηφοφορία, όταν και θα αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα περί ενίσχυσης της μεσαίας τάξης, την ίδια στιγμή που θα κατηγορήσει το Μαξίμου για εγκατάλειψη των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα σταθεί, επίσης, στις φοροελαφρύνσεις που εισάγονται στον προϋπολογισμό για τις οποίες θα ισχυριστεί πως αφορούν λίγους κι εκλεκτούς κι όχι τη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων, είτε φυσικών προσώπων είτε επιχειρήσεων.

Παραλλήλως, θα καυτηριάσει τη σημαντική μείωση των πολιτών που θα επωφεληθούν από το κοινωνικό μέρισμα σε σχέση με πέρυσι, διαχωρίζοντάς το από άλλα επωφελή για την κοινωνική πλειονότητα μέτρα που έλαβε η δική του κυβέρνηση, όπως τη χορήγηση της 13ης σύνταξης που καταργείται.

Ταυτοχρόνως, θα κάνει ειδική αναφορά στη μείωση των πόρων για το κοινωνικό κράτος πρόνοιας, ενώ στην κατακλείδα του θα μιλήσει για έναν αντικοινωνικό κι αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό.

«Έχει κι έχει»

Την ίδια ώρα, ο εμπρηστικός λόγος του Παύλου Πολάκη, με τελευταίο παράδειγμα την επίθεσή του στον Κώστα Σημίτη, έχει ενοχλήσει αρκετούς στην Προοδευτική Συμμαχία με αναφορές στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, όπως οι Νίκος Μπίστης, Αντώνης Λιάκος και Παναγιώτης Παναγιώτου.

Κριτική, πάντως, στον εκσυγχρονισμό είχε ασκήσει κι ο κ. Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα, με τον κ. Μπίστη να σχολιάζει με νόημα στο Politik πως η περίοδος Σημίτη «έχει κι έχει», κάνοντας κι εκείνος την αυτοκριτική του από τη στιγμή που έχει διατελέσει υπουργός του πρώην πρωθυπουργού του ΠΑΣΟΚ και σήμερα είναι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

 

Loading