Τι συνέβη στην Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Από το Μαξίμου διαψεύδουν δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για αίτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιηθούν οι εκλογές μέσα στο 2018, πριν δηλαδή τεθεί σε εφαρμογή η νέα μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, όπως έχει ψηφιστεί από την εποχή της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Αντιθέτως, υποστηρίζουν πως έγινε πολιτικός διάλογος για τους όρους της εξόδου, για τη διαπραγμάτευση, καθώς και για τους βασικούς άξονες του αναπτυξιακού και του πολιτικού κυβερνητικού σχεδίου, όπου ναι μεν ακούστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις, επιφυλάξεις και προβληματισμοί, αλλά ωστόσο δεν έφτασαν έως του αιτήματος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές δεν διστάζουν να μιλήσουν για νέα “fake news” τα οποία διακινούν γνωστά και μη εξαιρετέα ΜΜΕ.

Η αλήθεια ωστόσο, όπως πληροφορείται το www.politik.gr, βρίσκεται κάπου στη μέση.

Δεν υποβλήθηκε πράγματι κάποιο αίτημα από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δευτέρας.

Ωστόσο υπήρξε τέτοια συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία του περασμένου Σαββάτου, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακούει αλλά να μην απαντά.

Κι επιπλέον, η τάση των “53+”, η οποία αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά κόμματος μέσα στο κόμμα, επεξεργάζεται κείμενο στο οποίο θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αναγκαιότητα να γίνουν εκλογές μέσα στο 2018 ώστε να μην απολεστεί εντελώς ο αριστερός προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ.

Νομοσχέδια που “καίνε”

Την ίδια ώρα, η Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμμα “βράζει” κι εξαιτίας δύο νομοσχεδίων που έχουν φτάσει στη Βουλή.

Τα περισσότερα προβλήματα προκαλεί, κυρίως στους βουλευτές Κοζάνης και Φλωρίνης που δέχονται ισχυρές πιέσεις από τις τοπικές τους κοινωνίες, το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Κάποιοι, μάλιστα, και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζουν να μιλήσουν για πραγματική εκποίηση της επιχείρησης ηλεκτρισμού, παραπλήσια με τη “μικρή ΔΕΗ” της συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου, αν και δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι δεν θα υπερψηφιστεί στο τέλος αφού πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση.

Η έτερη εστία αντιπαράθεσης αφορά τη ρύθμιση για την αναδοχή κι από ομόφυλα ζευγάρια, που για ορισμένους κυβερνητικούς βουλευτές αδικεί ένα κατά τα άλλα πολύ καλό νομοσχέδιο της Θεανώς Φωτίου.

Σε αυτήν την περίπτωση, εξάλλου, δεν αποκλείεται η απόσυρσή της, αφού συγκεντρώνονται γι’ αυτόν το λόγο υπογραφές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και πέραν εκείνων που έχουν ήδη εκφράσει δημοσίως τις αντιρρήσεις τους.

Loading