Τι σηματοδοτεί το ρεκόρ εμβολιασμών και η «μάχη» των self tests

Το ρεκόρ των 108.576 εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού την Τετάρτη σηματοδοτεί την επιτάχυνση του κρατικού μηχανισμού όσον αφορά στην επιχείρηση «Ελευθερία».

Το γεγονός ότι ξεπεράστηκε ο αρχικός στόχος των 100.000 εμβολίων ημερησίως είναι η έμπρακτη απόδειξη της ενδυνάμωσης του εμβολιαστικού μηχανισμού, καθώς ήδη λειτουργούν 1.500 εμβολιαστικά κέντρα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν στο Politic ότι περισσότεροι από 2.272.000 συμπολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 21,5%, ενώ περισσότεροι από 1.000.000 είχαν εμβολιαστεί και με δύο δόσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι, οι εμβολιασμοί δεν αλλάζουν μόνο το υγειονομικό τοπίο της χώρας, υψώνοντας το τείχος ανοσίας. Εξίσου σημαντικό είναι ότι… συστήνουν στον πολίτη ένα σύγχρονο κράτος που τον κάνει υπερήφανο. 

Η «μάχη» των self tests

Με τους εμβολιασμούς να προχωρούν ταχύτατα, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την επάρκεια των self-tests ενόψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα. Η επανεκκίνηση των δια ζώσης μαθημάτων σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, την ερχόμενη Δευτέρα, βρίσκει τα μέσα πρόληψης κατά του κορονοϊού σε απόλυτη επάρκεια σε όλη τη χώρα.
 
Από τα φαρμακεία όλης της χώρας μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό μπορούν να προμηθευτούν το self-test, που πρέπει να κάνουν την Κυριακή. «Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που εισήγαγαν τα self-tests σε μεγάλη κλίμακα. Όταν ανοίξαμε τα Λύκεια δώσαμε σε όλους τους μαθητές self-tests, ώστε να μπορούν να τα κάνουν μόνοι τους δύο φορές την εβδομάδα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times. «Μέσω των self-tests ήμασταν σε θέση να εντοπίσουμε περιπτώσεις ασυμπτωματικών, κάτι που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε επίσης: Έρευνα: Το εμβόλιο της Moderna αποτελεσματικό κατά 96% στους εφήβους 12-17 ετών

Loading