Τη γάτα με το… ποντίκι παίζουν Μητσοτάκης – Ερντογάν

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Το παιχνίδι της γάτας με το… ποντίκι παίζουν τα τελευταία 24ωρα οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν, όπως προκύπτει από τις χθεσινές τους δηλώσεις που απευθύνονται στο εσωτερικό τους ακροατήριο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός φαίνεται πως αναζητά θετικά “τετελεσμένα” προκειμένου να διαθέτει όσο το δυνατόν ισχυρότερα διαπραγματευτικά χαρτιά όταν έρθει η ώρα να καθίσει στο τραπέζι του διάλογου με την Τουρκία.

Η επέκταση των ναυτικών μιλίων στα δυτικά της χώρας αποτελεί τη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία. Περισσότερο, όμως, χρησιμοποιείται ως επικοινωνιακό “πυροτέχνημα”, επίδειξη πολιτικής δύναμης και απάντηση στην πολεμική ρητορική του Τούρκου προέδρου, ο οποίος προειδοποιεί ανοιχτά την Ελλάδα με στρατιωτικές επιχειρήσεις.  

Από όποια σκοπιά και αν εξετάσει κανείς το όλο ζήτημα, η ουσία είναι πως η σχετική ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη εντάσσεται στο πλαίσιο της “αρχής της αμοιβαιότητας” και του Διεθνούς Δικαίου, δεδομένου ότι τόσο η Ιταλία, όσο και η Αλβανία, έχουν ήδη επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη τους στα 12 ναυτικά μίλια.

Τι αλλάζει στη σχέση μας με την Ιταλία

Πρόκειται, δηλαδή, για συνομολόγηση συμφωνίας οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία.  Αυτό σημαίνει ότι βάσει της συμφωνίας η Ελλάδα επεκτείνει την κυριαρχία της κατά 76.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Ιόνιο, ενώ στη ζώνη μεταξύ των 6 και 12 ναυτικών μιλίων θα διατηρηθεί η υπάρχουσα δραστηριότητα των Ιταλών ψαράδων.

Αυτοί, με τα νέα δεδομένα, θα είναι υποχρεωμένοι να δέχονται έλεγχο από τις ελληνικές αρχές και θα αλιεύουν αποκλειστικά συγκεκριμένες κατηγορίες ειδών οι οποίες δεν ενδιαφέρουν τους Έλληνες ψαράδες.

Τη δική του σημασία έχει το γεγονός ότι πρόκειται για μια απόφαση η οποία δεν χρειάζεται την συμφωνία των παράκτιων κρατών, αλλά μπορεί να γίνει μονομερώς.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, πρόκειται για εθνικό μας δικαίωμα “το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές”. Και εδώ είναι το σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, με την αίρεση φυσικά πως καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε την επέκταση των ναυτικών μιλίων προς την Ανατολή.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο – Από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια

Loading