Θεοχάρης: “Το άνοιγμα του τουρισμού με σταθερό σχέδιο είναι το μεγάλο ατού της Ελλάδας”

Το συνολικό σχέδιο που υπάρχει στον τουρισμό, το οποίο η Ελλάδα υλοποιεί με σταθερότητα και χωρίς αποκλίσεις, είναι το μεγάλο ατού για τη χώρα φέτος, σύμφωνα με τον Χάρη Θεοχάρη, που μίλησε στο Regional Growth Conference το οποίο διεξάγεται στην Πάτρα και διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Πλάνο στο οποίο έρχεται να προστεθεί η έξωθεν καλή μαρτυρία που έχουμε ως παρακαταθήκη από πέρσι, όπως τονίζει ο υπουργός Τουρισμού.

Ο κ,. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι ο τουρισμός άνοιξε βάσει ενός συγκεκριμένου σχεδίου και χωρίς «μπρος – πίσω» γι’ αυτό και η ημερομηνία που δόθηκε για το άνοιγμα δεν άλλαξε.

Την ίδια στιγμή, στις «αποσκευές» μας ως χώρα “κουβαλάμε” τις θετικές εντυπώσεις που αποκόμισαν οι τουρίστες που μας επισκέφτηκαν πέρσι και το αίσθημα ασφάλειας που ένιωσαν, αφού όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις τήρησαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με απόλυτη προσήλωση και υπευθυνότητα χωρίς «εκπτώσεις», τόνισε ο υπουργός τουρισμού.

Μάλιστα, ως παράδειγμα ανέφερε τους Γάλλους, οι οποίοι έχουν ως νούμερο ένα προορισμό την Ελλάδα φέτος.

Μπορεί να μην τελειώσαμε με την πανδημία, όπως είπε ο Χάρης Θεοχάρης, αλλά οι οιωνοί είναι καλοί.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από το άνοιγμα του τουρισμού μέχρι σήμερα επιταχύνεται ο ρυθμός μείωσης κρουσμάτων.

Παρόλα αυτά, ο ίδιος ανέφερε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα και να εμβολιαζόμαστε, ώστε και εμείς να αισθανόμαστε ασφαλείς.

Η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, μίλησε για την ανάγκη να πορευτούμε με γνώμονα την αειφορία και βιωσιμότητα στον τουρισμό, εστιάζοντας στους δείκτες που θα μας δώσουν μετρήσιμα αποτελέσματα για να δούμε τι μπορεί να γίνει σε κάθε προορισμό.

Επιπλέον, υπογράμμισε η ίδια ότι έχουμε ανεκμετάλλευτο το κυκλικό δυναμικό των επιχειρήσεων ειδικά στη μεταποίηση και τον αγροτοδιατροφικό τομέα, όπου θα πρέπει να λειτουργήσουν οι επενδυτές ως συνδιαμορφωτές της νέας εποχής στο τουριστικό γίγνεσθαι.

Η κ. Γκερέκου αναφέρθηκε επίσης στο μήνυμα του ΕΟΤ για τη φετινή σεζόν «All you want is Greece», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα μήνυμα που λέει στον μελλοντικό επισκέπτη «μετά από αυτή τη δραματική περιπέτεια που έχεις ζήσει μελλοντικέ επισκέπτη, έλα στην Ελλάδα που έχει και μπορεί να σου δώσει τα πάντα».

Από την πλευρά της η Μαρί Δασκαλαντωνάκη, διευθύνουσα σύμβουλος της «Grecotel Hotel», τόνισε ότι παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει η σεζόν δεν θα είναι μεγάλη και τόνισε την ανάγκη να περιοριστούν οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις, σημειώνοντας: «δεν ξέρω πότε είναι η επόμενη μέρα, η πανδημία είναι ακόμη εδώ, αλλά είναι λυπηρό που η Ευρώπη λειτουργεί τόσο περιοριστικά στο θέμα της μετακίνησης μεταξύ των χωρών, ενώ την ίδια ώρα στις ΗΠΑ επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών παντού».

Όπως τόνισε ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της «Aldemar» η επόμενη μέρα, θα είναι μέρα βιωσιμότητας και οι δύο άξονες στους οποίους πρέπει να χτίσουμε είναι το ταξίδι και η φιλοξενία. Επεσήμανε επίσης, ότι ως πρώτο στόχο πρέπει και μπορούμε να έχουμε τον 8μηνο τουρισμό αρχικά και σταδιακά να μιλήσουμε για 12μηνο τουρισμό, καθώς η επέκταση της σεζόν στους 8 μήνες είναι κάτι εφικτό, πάνω στο οποίο μπορούμε να εργαστούμε και να επενδύσουμε, αναφέροντας ως παράδειγμα τις υψηλές θερμοκρασίες που έχει η Κρήτη τον Νοέμβριο.

Ο Ιωάννης Παππάς, διευθυντής Μεσογείου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αειφόρου Τουρισμού, μίλησε για την ανθεκτικότητα των μικρών και μπουτίκ προορισμών με χαρακτηριστικά αειφορίας και βιωσιμότητας κάτι που ουσιαστικά ανέδειξε η πανδημία και τόνισε ότι θα πρέπει η χώρα να συμπεριλάβει στο αφήγημά της αυτό το κομμάτι. Όπως ανέφερε αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τρία μεγάλα έργα που αφορούν προορισμούς της Ελλάδας και συγκεκριμένα την Κέρκυρα, το Ηράκλειο και την Αθήνα, όπου πρέπει να αξιολογηθεί τι υπάρχει και τι πρέπει να αλλάξει.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Γιακουμής.

Δείτε επίσης: Γεννηματά από Κερατσίνι – Δραπετσώνα: “Τo αύριο μετά την πανδημία να είναι βιώσιμο και δίκαιο για όλους”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading