Τα “πάντα όλα” στη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Η επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα και η συνάντηση, μεταξύ άλλων, και με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θεωρείται μία κίνηση υψηλού συμβολισμού για τη στήριξη της Κομισιόν στην πορεία εξόδου της χώρας μας από τα μνημόνια μετά από οκτώ χρόνια.

Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, ότι ο κ. Γιούνκερ επέλεξε να έρθει στην Ελλάδα μία μόλις ημέρα πριν το Eurogroup της Παρασκευής, στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να παρουσιάσει διεξοδικώς την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μας για την επόμενη ημέρα της εξόδου από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της σημερινής επίσκεψης αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα τα οποία άπτονται της οικονομίας, η οποία για δεύτερη συνεχή χρονιά υπεραποδίδει των στόχων, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και διαψεύδοντας για ακόμα μία φορά τις υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις και τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα.

Επιπλέον, θα τεθούν τα ζητήματα της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας, την ώρα που η Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά έρχεται πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, της περαιτέρω αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων και του αποκαλούμενου πακέτου “Γιούνκερ”, καθώς και της πορείας για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, η οποία πλέον δεν αμφισβητείται από κανένα από τους Θεσμούς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξάλλου, κι ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ στο παρελθόν έχουν στηρίξει τις προσπάθειες εξόδου της χώρας από την κρίση, αποτελώντας παραδοσιακό σύμμαχο της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη συνάντηση την οποία θα έχει με τον πρωθυπουργό θα τεθεί επί τάπητος η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση που θα “κλείσει” και το πρόγραμμα, η ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων των εταίρων για τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Ιουλίου του 2017, καθώς και η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, η οποία θα βασίζεται σε καθεστώς αντίστοιχο με αυτά στα οποία υπάχθηκαν όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ τα οποία εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εκδημοκρατισμός Ευρωζώνης

Την ίδια ώρα, στην ατζέντα θα βρεθούν και οι πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, καθώς οι θέσεις της Κομισιόν βρίσκονται πολύ κοντά στις αντίστοιχες ελληνικές για εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης μέσα από τον ενεργότερο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στον έλεγχο των αποφάσεων, τερματισμό της λιτότητας και στροφή σε πρωτοβουλίες με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο, με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Πέραν της οικονομίας, στο τραπέζι θα τεθούν και ζητήματα των περιφερειακών εξελίξεων (Τουρκία και δυτικά Βαλκάνια), των ευρωτουρκικών σχέσεων, καθώς και του Προσφυγικού.

Loading