Τα δυο «bravo» και τα δυο «θέλω» των Βρυξελλών στην Ελλάδα

Αποκωδικοποιώντας το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας και την επιτυχημένη 9η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, εκείνο που αξίζει να σταθεί κανείς είναι τα δυο «bravo» που εισέπραξε η Ελλάδα από την κομισιόν, αλλά και τα δυο «θέλω» των Βρυξελλών από την Κυβέρνηση.

Η αλήθεια και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση αυτό είναι πως η χώρα μας κατέγραψε σημαντική πρόοδο στους τομείς της εκπαίδευσης, της εταιρικής διακυβέρνησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της ενεργειακής πολιτικής.

Παίρνοντας το λόγο ο εκτελεστικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επιβεβαίωσε την καλή συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές, σημειώνοντας ότι η πατρίδα μας κάνει άλματα προόδου βιώνοντας μια δύσκολη φάση αφού βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της πανδημίας.

Συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, επισημαίνουν πως μέσω της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της 9ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας επαναβεβαιώθηκε η συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ωσότου ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση. Οι ίδιοι επισημαίνουν στο Politic πως με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης των οικονομιών της Ευρωζώνης, θέση την οποία η ελληνική πλευρά υποστηρίζει μετ’ επιτάσεως.

Τα εύσημα

Αναφορικά με την 9η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, τα credits των Βρυξελλών στην ελληνική κυβέρνηση είναι σαφή. Επικροτήθηκε, για ακόμα μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της.

Επίσης επαινέθηκε η πρόοδος – παρά τις αντίξοες συνθήκες – σε σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, και επισημάνθηκαν οι προοπτικές σημαντικής ανάκαμψης, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με βάση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τι ζητούν οι Βρυξέλλες

Πέρα των «bravo», το Eurogroup έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες, οι οποίες είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις θέσεις που έχει εκφράσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Η πρώτη αφορά τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, αφού σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του επόμενου έτους.

Η δεύτερη σχετίζεται με τη διατήρηση των μέτρων στήριξης μέχρι την ουσιαστική εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, πρέπει να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική ισορροπία θα επιστρέψει μέσω της ανάπτυξης, και όχι με μέτρα λιτότητας.

Δείτε επίσης: Eurogroup: Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις

Loading