ΣΥΡΙΖΑ:Έτοιμο το πρόγραμμα, αυτοκριτική για Παιδεία

Έτοιμο είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που προετοίμασε η Επιτροπή Θέσεων υπό τον Γιώργο Σταθάκη, μετά κι από τις τελευταίες αφαιρέσεις ώστε να είναι πιο συνοπτικό.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Δεν είναι, ωστόσο, βέβαιο αν θα συνεδριάσουν αυτήν την εβδομάδα ή την επόμενη η Πολιτική Γραμματεία και το Πολιτικό Συμβούλιο προκειμένου να το επεξεργαστούν και να υποβάλουν την τελική τους πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, η οποία θα συνεδριάσει την Κυριακή, 8 Μαρτίου.

H τελεσίδικη έγκριση θα δοθεί από το συνέδριο του Μαΐου.

Παραλλήλως, την Παρασκευή και το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ο κυβερνητικός απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία από τον αρμόδιο κομματικό τομέα.

Στο πλαίσιο της αυτοκριτικής έγινε λόγος, ανάμεσα σε άλλα, για υποτίμηση των προβλημάτων, για συγκεντρωτισμό στη λήψη αποφάσεων, για απουσία δημοκρατικών επιλογών στο χώρο της έρευνας και περιορισμένο αριθμό ερευνών, καθώς και για ορισμένες μη ώριμες συγχωνεύσεις ΑΕΙ- ΤΕΙ.

Ο Νίκος Φίλης παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένος, όπως για παράδειγμα στα προγράμματα σπουδών, και πως το 2,6% του ΑΕΠ για την Παιδεία δεν είναι επαρκές.

Στο ίδιο μοτίβο, ο Κώστας Γαβρόγλου παραπονέθηκε πως και οι προοδευτικοί εκπαιδευτικοί δεν υπερασπίστηκαν την απονομή της σημαίας με κλήρωση στις παρελάσεις, πως δεν έχουμε ακόμα ουσιαστικώς Γ’ Λυκείου, δεν υπάρχει νεκροταφείο μουσουλμάνων στην Αττική, ενώ αντιπαρατέθηκε στους αρμούς της εξουσίας του κ. Τσίπρα, λέγοντας πως «δεν είχαμε απέναντί μας τη δημόσια διοίκηση».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα προβλήματα της συγκυβέρνησης με τους συντηρητικούς ΑΝΕΛ, σε βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που δεν ψήφιζαν νομοσχέδια γιατί δεν περιείχαν τις φωτογραφικές διατάξεις που είχαν ζητήσει και πως δεν τέθηκε οδικός χάρτης για το διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας.

Το ίδιο αυστηρός ήταν κι ο πρώην γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, ο οποίος σημείωσε πως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις που θα τις γράψει η Ιστορία.

Σε άλλα νέα, σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Τομέας Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΒΕΑ θα μιλήσει απόψε Δευτέρα ο κ. Τσίπρας.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως δωρεάν ανάλαβε διαφημιστική εταιρεία να γυρίσει τα επτά βιντεάκια που προβλήθηκαν πριν τη σαββατιάτικη ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Παλαιό Φάληρο.

Στις 5 Μαρτίου ο Τσίπρας στη Νεολαία

Στο μεταξύ, την Τετάρτη θα γυριστεί το δεύτερο I Ask & Watch του isyriza στο οποίο θα απαντήσουν σε ερωτήσεις μελών της πλατφόρμας ο γραμματέας της Νεολαίας, Σωτήρης Αλεξίου, κι άλλα μέλη του Κεντρικού της Συμβουλίου.

Το βίντεο θα προβάλλεται από την Παρασκευή, ενώ το συνέδριο της Νεολαίας είναι προγραμματισμένο για τις 5 με 8 Μαρτίου.

Την πρώτη ημέρα του θα μιλήσει ο κ. Τσίπρας.

Loading