ΣΥΡΙΖΑ: Μονά ζυγά χαμένος ο Μητσοτάκης για Πρέσπες

Στην κυβέρνηση βρήκαν αποκούμπι στο νέο τρόπο που θα διεξάγονται οι ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή- μέσω κινητών τηλεφώνων και τάμπλετ- κι ο οποίος θα είναι έτοιμος σε ένα 15ήμερο προκειμένου να καθυστερήσουν την κύρωση των τριών συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία που δημιουργεί προβλήματα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, πάντως, σημειώνουν, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Politic, πως είτε κυρώνονταν αύριο είτε σε 20 ημέρες είτε σε τρία χρόνια η ΝΔ δεν θα αποφύγει την εσωστρέφεια, ενδεχομένως και τις διαγραφές για τους τυχόν «αντάρτες».

Αναφέρουν, μάλιστα, πως η καθυστέρηση μόνο κακό κάνει στην κυβέρνηση αφού απλώς επιμηκύνει τη χρονική παρουσία της Συμφωνίας των Πρεσπών στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και της κυβίστησης επί τούτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως μονά ζυγά ο πρωθυπουργός θα βγει ζημιωμένος, αφού ακόμα κι αν αποφύγει τις διαρροές αυτό θα συμβεί με νέο κύμα παραχωρήσεων στον Αντώνη Σαμαρά και στο ισχυρό του μπλοκ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Υπάρχουν, εξάλλου, κι αρκετοί βουλευτές της συμπολίτευσης που ναι μεν δεν λογίζονται ως σαμαρικοί, εκλέγονται ωστόσο στη Βόρεια Ελλάδα, επιτυγχάνοντας την εκλογή τους σε σημαντικό βαθμό και στη σθεναρή τους προεκλογική αντίσταση στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Βλέπουν αλλαγή στάσης ΚΙΝΑΛ

Στην Κουμουνδούρου, εξάλλου, επισημαίνουν με νόημα πως το ΚΙΝΑΛ, σε αντίθεση με ό,τι είχε πράξει για την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, δεν εξέδωσε ανακοίνωση για την αντίστοιχη του Αλέξη Τσίπρα στη συμπρωτεύουσα, μολονότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη και στα τρία στρατηγικά της ολισθήματα- Πρέσπες, απλή αναλογική, νόμος για συγκεντρώσεις- που την απομακρύνουν από τον προοδευτικό χώρο.

Στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως η Φώφη Γεννηματά έχει αντιληφθεί πόσο αυτοκαταστροφικό είναι να μην συμπλεύσει σε ένα αντιδεξιό μέτωπο με την αξιωματική αντιπολίτευση, ιδίως όταν η απλή αναλογική ανοίγει διάπλατα το δρόμο για συνεργασία της μαζί της μετά από τις επόμενες εκλογές.

Loading