Συνάντηση Μητσοτάκη, Μάας στο Μαξίμου – Τερματισμό προκλήσεων ζητά ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρεθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις συνεχείς προκλήσεις και τη στάση της Τουρκίας που έχει ανεβάσει το θερμόμετρο στα ύψη.

«Να τερματιστούν οι προκλήσεις»

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα, ο Χάικο Μάας ζήτησε τον τερματισμό των προκλήσεων και την επίλυση των «επίμαχων ζητημάτων που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο».

Παράλληλα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί και στην Τουρκία, τόνισε το «ιδιαίτερο βάρος» που θα έχει η φωνή της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Βερολίνο και θα ασχοληθεί και με τις σχέσεις EE – Τουρκίας.

Η δήλωση του Μάας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ, ο Χάικο Μάας δήλωσε τα εξής:

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Λύσεις για τα επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο μεταξύ τους. Οι εντάσεις δεν επιβαρύνουν μόνο τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Περαιτέρω κλιμάκωση μπορεί μόνο να βλάψει όλες τις πλευρές, αλλά πάνω απ’ όλα τους άμεσα εμπλεκομένους επιτόπου.

Τα παράθυρα διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει τώρα να ανοίξουν περισσότερο και όχι κλείσουν. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε, αντί νέων προκλήσεων, επιτέλους βήματα χαλάρωσης της έντασης και την έναρξη απευθείας συνομιλιών. Σε αυτό θέλουμε να προσφέρουμε υποστήριξη στο μέτρο των δυνάμεών μας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποίησε μια σημαντική διαδικασία συζητήσεων με την Τουρκία κατά τους τελευταίους μήνες, την οποία υποστηρίζουμε πλήρως.

Τη σχέση μας με την Τουρκία θα τη συζητήσουμε αυτήν την εβδομάδα στο Βερολίνο, στον κύκλο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και εκεί η φωνή της Ελλάδας θα έχει ιδιαίτερο βάρος. Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αναζητήσω για μία ακόμα φορά τις απευθείας συνομιλίες επιτόπου».

Συνάντηση Μάας – Δένδια

Μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Χάικο Μάας συνέχισε τις επαφές του, αυτή τη φορά με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Δείτε ακόμη:
Μητσοτάκης – Νεχάμερ τα «είπαν» για μεταναστευτικό, Αν. Μεσόγειο

Loading