Συνάντηση Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Μαργαρίτη Σχοινά (pics)

Τι ειπώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ανάμεσα στην ΠτΔ και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επ΄ευκαιρία της επετείου 40 χρόνων από την προσχώρηση της Ελλάδος στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

«Σε αυτή την πολύ σημαντική συγκυρία, o διάλογος πρέπει να οδηγήσει στο να οραματιστούμε ποια Ευρώπη θέλουμε» ανέφερε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καλωσορίζοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, με την ευκαιρία της επετείου των 40 χρόνων από την προσχώρηση της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, η οποία συμπίπτει με την έναρξη του εθνικού διαλόγου, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

«Το τρίπτυχο δημοκρατία, κράτος δικαίου, δικαιώματα, είναι αυτό που πάντα κυριαρχεί, καθώς αφορά τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης. Από κει και πέρα υπάρχουν μια σειρά από θέματα, που απασχολούν κι εσάς ως αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι η κλιματική αλλαγή, η κοινωνική συνοχή, είναι πολλά τα θέματα που θα απασχολήσουν τον διάλογο, ένα όμως από αυτά είναι το μεταναστευτικό, για το οποίο έχουμε μιλήσει κατ΄ επανάληψη» επεσήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επιπλέον, η ίδια υπογράμμισε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα δύσκολο στη διαχείρισή του, που απασχολεί ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και ιδιαίτερα κρίσιμο, γιατί ούτε τα σύνορα μπορούν να μείνουν ανεξέλεγκτα, ούτε όμως και οι δυστυχισμένοι άνθρωποι, πρόσφυγες, μετανάστες, όσοι βρίσκονται σε ανάγκη, μπορούν να γίνονται αντικείμενα εργαλειοποίησης, κακομεταχείρισης, ούτε μπορεί να αφήνονται στην τύχη τους.

Αναφορικά με την πανδημία, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε, ότι «οι στόχοι του εμβολιαστικού προγράμματος φαίνεται ότι μπορούν να επιτευχθούν. Γύρω στα τέλη Ιουλίου, θα έχουμε επιτύχει τον εμβολιασμό ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού» και συμπλήρωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως πρέπει να μπορέσει να ενισχύσει τη δυνατότητα εμβολιασμού και σε πολίτες άλλων χωρών. Να δείξει την ίδια αλληλεγγύη και σε άλλες χώρες».

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι sxoinas2-600x400.jpg

Από την πλευρά του, ο Μαργαρίτης Σχοινάς ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τη σημερινή τους συνάντηση, σε μια τόσο συμβολική ημέρα, του εορτασμού για τα 40 χρόνια της χώρας στην Ευρώπη. Όπως επεσήμανε: «Την πρώτη φορά που με δεχθήκατε, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, ίσως στο πιο δύσκολο σημείο της πανδημικής κρίσης, σας είχα ενημερώσει για μια σειρά από μεγάλα σχέδια που είχαμε μπροστά μας και πραγματικά αισθάνομαι πολύ χαρούμενος και ελαφρά συγκινημένος, που ένα χρόνο μετά, όλα αυτά δεν είναι πια σχέδια, αλλά κομμάτι της αναδυόμενης πραγματικότητας».

Πιο ειδικά, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε ότι είναι πράγματα που σφραγίζουν τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, και είναι γεγονότα, που η Ευρώπη φέρνει στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες ανεξαρτήτως γεωγραφίας.

«Μιλάω για το πιο φιλόδοξο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι στόχοι μας προβάλλουν πια απόλυτα εφικτοί και μέσα στο καλοκαίρι. Στα μέσα Ιουλίου θα έχουμε καταφέρει το 70% της ανοσίας στην Ευρώπη» συμπλήρωσε.

Κάνοντας αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπενθύμισε ότι ήταν μια πρόταση, μια ιδέα, που τώρα πια είναι μια απτή πραγματικότητα. «Το ελληνικό σχέδιο θα εγκριθεί σε λίγες μέρες και οι πρώτες χρηματοδοτήσεις θα έρθουν μέσα στο καλοκαίρι» πρόσθεσε.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι sxoinas3-600x400.jpg

Τέλος, μιλώντας για το μεταναστευτικό, επεσήμανε ότι το σχέδιο, που πέρυσι το καλοκαίρι ήταν μια ιδέα, τώρα είναι πάνω στο τραπέζι, εξυπηρετεί ακριβώς αυτές τις στοχεύσεις που ανέφερε και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δηλαδή, αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη, ισχυρά σύνορα και συνεργασία με τρίτες χώρες, προκειμένου να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και όχι να τους εργαλειοποιήσουμε στη δυσκολία τους.

«Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις, αυτό το καλοκαίρι προβάλλει πιο αισιόδοξο, η Ευρώπη θα είναι και ανοικτή αλλά και ασφαλής» ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Δείτε επίσης: Αλ. Τσίπρας: Συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading