Συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη με Θεόδωρο Καράογλου – Συζήτηση με εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ

Ρεπορτάζ: Αντωνία Γκουβεντάρη

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης προκειμένου να συναντηθεί με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Θεόδωρο Καράογλου στο Διοικητήριο.

Στη συνέχεια αμφότεροι θα μεταβούν στη Βιομηχανική Ζώνη της Σίνδου.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι η πολιτική είναι «ένα μετρήσιμο έργο» και υπογράμμισε πως όλα όσα είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση στην 84η ΔΕΘ, βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, παρά τις αντίξοες συνθήκες της Covid-19.

«Πριν από ένα χρόνο ανακοινώσαμε το Thess Intec και τώρα βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος, έχουν γίνει όλες οι κινήσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομικών. Έχει γίνει μεταφορά ιδιοκτησίας, έχουν ψηφιστεί οι νόμοι για τα κίνητρα και το Thess Intec είναι σε κατάσταση υλοποίησης με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Η μεγάλη επένδυση Pfizer, η οποία όχι μόνο προχώρησε αλλά σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, κ. Μπουρλά είναι απόλυτα ευχαριστημένοι με το επίπεδο των τεχνικών που έχουν βρει στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα την επέκταση της επένδυσης την επόμενη τριετία, θα απασχολεί πάνω από 500 τεχνικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Παράλληλα, η επένδυση της Cisco έχει προχωρήσει. Βγάλαμε στη δημόσια διαβούλευση από χθες το master plan της απολιγνιτοποίησης, που αφορά κατά κύριο λόγο όλη τη δυτική Μακεδονία. Έχουμε δουλέψει με τον κ. Μουσουρούλη και τον κ. Χατζηδάκη εντατικά για να παρουσιάσουμε ένα συνεκτικό σχέδιο για την αντιστροφή της οικονομίας εκεί με διαθέσιμους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, που φτάσουν περίπου τα 5 δισ. ευρώ».

Αναφορικά με την επίσκεψη τους στη Βιομηχανική Ζώνη της Σίνδου ανέφερε πως μέσα από το πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, θα δοθεί ώθηση στα βιομηχανικά πάρκα.

Προσέθεσε πως τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ που δημοσιεύτηκαν σήμερα για την αγορά εργασίας τον μήνα Αύγουστο 2020 είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά.

«Ευτυχώς τα κυβερνητικά μέτρα είχαν επιτυχία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν υπήρξε έκρηξη ανεργίας λόγω της κρίσης. Αντίθετα, η ανεργία συγκρατήθηκε σε λογικά επίπεδα καθώς κυμαίνεται στο ίδιο επίπεδο με την ανεργία που είχε η χώρα τον Φεβρουάριο του 2019. Ευελπιστούμε πως μόλις βρεθεί το εμβόλιο, θα αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης. 

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου ευχαρίστησε τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωγιάδη για τον «πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το υπουργείο Ανάπτυξης σε ένα σημαντικό έργο που αφορά την Βόρεια Ελλάδα, τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς, Thess Intec».

Παράλληλα, τον ενημέρωσε για τις επενδύσεις που έχουν ξεκινήσει και τρέχουν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης στην επένδυση της Pfizer και το ψηφιακό έργο της Cisco. Έγινε λόγος για την πορεία του αναπτυξιακού νόμου και εκτός προγράμματος.

Τι ειπώθηκε με τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, πέντε εργαζόμενοι της ΠΟΕΔΗΝ εισήχθησαν στην αίθουσα της συνεδρίασης προκειμένου να συζητήσουν τα αιτήματα της πορείας που πραγματοποίησαν νωρίτερα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους υπουργούς δήλωσε:

«Θέσαμε στον κύριο Γεωργιάδη ζητήματα ατομικής προστασίας. Συζητήσαμε για τα αντιδραστήρια, για τους μοριακούς αναλυτές και τις εξετάσεις κορονοϊού στα νοσοκομεία. Αναφέραμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη από γάντια στα νοσοκομεία. Απάντησε πως υπάρχει μονοπώλιο στην Κίνα και παρότι η χώρα προσπαθεί να προμηθευτεί δεν τα καταφέρνει.

Τα νοσοκομεία αναφοράς, όπως το Παπανικολάου, δεν έχουν μοριακούς αναλυτές. Τώρα που θα ξεκινήσουν οι ιώσεις θα έρχονται στα νοσοκομεία περιστατικά και θα θεωρούνται ύποπτα κρούσματα. Αν τα αποτελέσματα βγαίνουν σε δύο έως τέσσερις ημέρες, θα γίνει της κολάσεως στα νοσοκομεία.

Μας είπαν οι υπουργοί ότι είναι θετικοί στα αιτήματα που τους θέσαμε, ωστόσο, δεν έχουν αρμοδιότητα. Θα τα θέσουν στον πρωθυπουργό. Ουσιαστικά, το μόνο που θα κάνουν είναι να μεταφέρουν τα αιτήματα και τη συμπάθεια τους. Δεν υπάρχει δέσμευση πως θα επιλυθούν τα ζητήματα μας», είπε ο κ. Γιαννάκος.

Τα αιτήματά τους είναι τα εξής:

  • Ένταξη στα ΒΑΕ
  • Ενισχυμένη δημόσια υγεία
  • Νομιμοποίηση έκτακτων
  • Αυξήσεις μισθών
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Ενιαίος κλάδος νοσηλευτικού

Δείτε εικόνες από τη συνάντηση:

Loading