Στρατιωτικά γυμνάσια ΝΑΤΟ – Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα – «Παρακολουθούμε τα πλοία σας», λέει η Ρωσία

Η Ρωσία δοκίμαζει την ετοιμότητα των συστημάτων της αντιαεροπορικής άμυνας στην Κριμαία, τη χερσόνησο που προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014 – Την ίδια ώρα  Ουκρανία και το ΝΑΤΟ πραγματοποιούν στρατιωτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα.

Τα γυμνάσια με την ονομασία Sea Breeze 2021 διεξάγονται μετά την αύξηση της έντασης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Μόσχα, η οποία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έριξε προειδοποιητικά πυρά και βόμβες στην πορεία πλεύσης ενός βρετανικού πολεμικού πλοίου για να το διώξει από τα ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είχε δηλώσει τότε πως «το πλοίο περνάει ειρηνικά από ουκρανικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ενώ είχε αρνηθεί τους ισχυρισμούς του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με τους οποίους οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έριξαν προειδοποιητικά πυρά στο συγκεκριμένο βρετανικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο στόλος της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα ανέπτυξε περίπου 20 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, περιλαμβανομένων βομβαρδιστικών Su-24M, καθώς και πυραύλους S-400 και πυραυλικά συστήματα εδάφους- αέρος Pantsir.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και υποστηρίζει πως είναι ρωσικό έδαφος, όμως η χερσόνησος αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της Ουκρανίας.

«Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας παρακολουθεί τις ενέργειες των πλοίων του ΝΑΤΟ»

«Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας προχωρά σε μια σειρά ενεργειών προκειμένου να παρακολουθεί τις ενέργειες των πλοίων του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών που συμμετέχουν στα γυμνάσια Sea Breeze 2021», ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Άμυνας.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να ματαιωθούν τα γυμνάσια και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως θα αντιδράσει, αν είναι απαραίτητο, για να προστατεύσει τη ρωσική εθνική ασφάλεια.

Τα γυμνάσια Sea Breeze 2021 θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες και θα συμμετάσχουν σ’ αυτά 5.000 μέλη στρατιωτικού προσωπικού από το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους και περίπου 30 πλοία και 40 αεροσκάφη. Θα συμμετάσχουν επίσης το αμερικανικό πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS Ross και το σώμα των αμερικανών Πεζοναυτών.

Δείτε επίσης: Κατάρρευση πολυκατοικίας στη Φλόριντα: «Οι αγαπημένοι τους μπορεί να μην βρεθούν ζωντανοί», λέει η δήμαρχος

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading