Σκρέκας: “Έργο εθνικής σημασίας η ανάρτηση δασικών χαρτών, θα λυθούν σφάλματα και αδικίες”

Σειρά συναντήσεων στο Ρέθυμνο είχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την περιοδεία του στην Κρήτη.

«Η ολοκλήρωση της ανάρτησης των δασικών χαρτών είναι ένα έργο εθνικής σημασίας που χωρίς αυτό, δεν θα μπορέσει ποτέ η χώρα μας να πιάσει εκείνους τους αναπτυξιακούς ρυθμούς, όπως στην περίπτωση που το έργο αυτό ολοκληρωθεί», δήλωσε ο κ. Σκρέκας, ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους του Αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου, φορείς της αυτοδιοίκησης, τους δημάρχους του νομού και εκπροσώπους του νομικού κόσμου.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν ζητήματα και προβληματισμοί σχετιζόμενοι με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Βασική μέριμνα της κυβέρνησης όπως τόνισε «είναι η γρήγορη ολοκλήρωση αυτού του τιτανίου και εθνικής σημασίας έργου με τρόπο δίκαιο, ορθό τρόπο, ώστε επιτέλους η Ελλάδα να αποκτήσει δασικούς χάρτες και με αυτό τον τρόπο αμέσως μετά και κτηματολόγιο. Έτσι επιτέλους η Ελλάδα θα είναι μία οργανωμένη ώριμη πια κοινωνία που θα έχει τα εργαλεία εκείνα, πάνω στα οποία θα μπορέσει να στηριχτεί μία βιώσιμη αειφόρος, ισχυρή ανάπτυξη. Τα άμεσα αντανακλαστικά που έδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που φάνηκε και με την ευρεία σύσκεψη που έγινε για το συγκεκριμένο θέμα την προηγούμενη Δευτέρα στο Μαξίμου, δείχνει ότι η κυβέρνηση ακούει, ο πρωθυπουργός νοιάζεται και δίνει λύσεις άμεσες εκεί και όπου αλλού χρειάζεται».

Ο Υπουργός χαρακτήρισε βαθιά εποικοδομητική και ειλικρινή τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αγροτών, τον περιφερειάρχη Κρήτης, τους βουλευτές του νομού, τους δημάρχους των δήμων του Ρεθύμνου και όλων των εμπλεκομένων του κλάδου αγροτών και κτηνοτρόφων, αναφέροντας οτι: «Θέματα, προβληματισμοί και ανησυχίες που ειπώθηκαν είναι εύλογα και για το λόγο αυτό άμεσα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες νομοθετικές για να επιλυθούν τα προβλήματα, σφάλματα και οι αδικίες που έχουν συμπεριληφθεί στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν».

Για να συνεχίσει: «Έχουμε δώσει μία παράταση έξι μηνών για τις αντιρρήσεις και την υποβολή τους ώστε να δώσουμε το χρόνο στη δημόσια διοίκηση να προχωρήσει στην αναμόρφωση των χαρτών. Θεωρούμε ότι το διάστημα αυτό, είναι ικανό και αναγκαίο για να ολοκληρώσουμε τις διορθώσεις των πρόδηλων σφαλμάτων. Οι αντιρρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν αλλά πρωτίστως, προτείνουμε στους πολίτες να προχωρήσουν σε αίτηση προδήλου σφάλματος ώστε η διοίκηση από μόνη της χωρίς κόστος, χωρίς οι πολίτες να πληρώσουν κάποιο τέλος, να μπορέσουν να διορθώσουν το πρόβλημα. Εφόσον με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να θεραπευτεί ο πολίτης, μπορεί να προσφύγει  στις επιτροπές αντιρρήσεων που θα συσταθούν άμεσα, ώστε να δοθούν λύσεις γρήγορα στα προβλήματα των πολιτών. Η δεύτερη φάση της ανάρτησης των δασικών χαρτών επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας έγινε πριν από ένα μήνα, άρα αυτή τη στιγμή, εμείς θα προχωρήσουμε άμεσα σε μία νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να μειώσουμε κατά 50% τα τέλη για τις αντιρρήσεις».

Ανάμεσα στα θέματα που έθεσαν επί τάπητος οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και εκπρόσωποι φορέων είναι αυτό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. «Εμείς θα προχωρήσουμε με βάση το Σύνταγμα της Ελλάδος ώστε να δώσουμε γρήγορη λύση, ισχυρή νομικά και να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα», υπογράμμισε ο Κώστας Σκρέκας.

Αναφορικά με εξαιρέσεις από τους δασικούς χάρτες, ανέφερε πως ήδη με προηγούμενη απόφαση της διοίκησης τα φρύγανα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη γενικότερη κατηγορία των φρυγάνων, ήδη εξαιρούνται από τα είδη που προσδίδουν δασικό χαρακτήρα στις εκτάσεις.

Για να καταλήξει: «Εμείς πέρα και πάνω από αυτό που ήδη ισχύει, αλλά δεν έχει ληφθεί υπόψη στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, τώρα αυτό θα το διορθώσουμε και πέρα από αυτό έχουμε και το θέμα των ασπαλάθων το οποίο εισήχθη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε και τη θετική γνωμάτευση του συμβουλίου θα την πραγματοποιήσουμε τις επόμενες δυο-τρεις ημέρες».

Δείτε επίσης: Επικοινωνία του Δένδια με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου για εμβάθυνση διμερών σχέσεων

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading