Σε Αίγυπτο και Κύπρο τη Δευτέρα ο Ν. Δένδιας

Επισκέψεις σε Κάιρο και Κύπρο περιλαμβάνει το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, για την προσεχή Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Επισημαίνοντας τη συχνότητα των επαφών και των επικοινωνιών των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, αλλά και των επισκέψεων του Νίκου Δένδια στο Κάιρο, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως υποδηλώνουν τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Όσον αφορά τα θέματα που θα εξετάσουν, είπε πως αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, όλο το πολιτικό φάσμα, η οικονομική συνεργασία, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Επίσης, ενημέρωσε ότι θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, αρχής γενομένης από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οι εξελίξεις στη Λιβύη. Επίσης, γνωστοποίησε πως η επίσκεψη αυτή θα εστιαστεί στη συνέχεια («follow up») του Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα, στο περιθώριο του οποίου υπήρξε διμερής συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Σάμεχ Σούκρι και συνάντηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου.

Επιπλέον, σημειώνοντας εκ νέου τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, υπενθύμισε την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι τον περασμένο Νοέμβριο, την επίσκεψη του κ. Σούκρι τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα και την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο τον περασμένο Αύγουστο. Περαιτέρω, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως είναι η τέταρτη ή η πέμπτη φορά από τότε που ανέλαβε ο κ. Δένδιας, που πηγαίνει στο Κάιρο, υπογραμμίζοντας πως αυτό και μόνο υποδηλώνει τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Τι θα συζητηθεί με Χριστοδουλίδη στην Κύπρο

Εν συνεχεία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λευκωσία, κατά την επιστροφή του από το Κάιρο, και τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Σημείωσε πως οι επαφές των δύο υπουργών Εξωτερικών, τόσο τηλεφωνικά όσο και διά ζώσης, είναι πάρα πολύ συχνές, προσθέτοντας πως πάντα βρίσκονται στο περιθώριο των Συμβουλίων Εξωτερικών της ΕΕ.

Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, ανέφερε, θα εξεταστούν δύο ζητήματα: Το ένα είναι ο συντονισμός στο Κυπριακό, δεδομένου ότι τη Δευτέρα θα βρίσκεται στη Λευκωσία η ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, και η οποία την Τετάρτη θα επισκεφτεί την Αθήνα, όπου θα έχει μια σύντομη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Το δεύτερο ζήτημα που θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στη Λευκωσία, όπως ενημέρωσε, είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 22 Μαρτίου, αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο θα υποβληθεί η έκθεση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ.

Εξίσου, εξαιρετικές χαρακτήρισε τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία και επικαλούμενος τον υπουργό Εξωτερικών, είπε πως βρισκόμαστε στα τελικά στάδια να οριστικοποιηθεί η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.

Στην εισαγωγική του παρέμβαση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμα στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει υποβάλει προτάσεις με ημερομηνίες και αναμένει την απάντηση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα

Απαντώντας σε ερώτηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα, ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως στην έκθεση Μπορέλ που θα υποβληθεί, η Ελλάδα θέλει να γίνει μια πλήρης καταγραφή καταρχήν ό,τι έχει κάνει η Τουρκία στην περιοχή, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο μεταναστευτικό, στην Κύπρο, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο Ιράκ και από εκεί και πέρα να υπάρξουν κάποιες προτάσεις για την προοπτική των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, οι οποίες θα μπορούν να περιλαμβάνουν προτάσεις προς μία θετική κατεύθυνση, αλλά και να υπάρχει σαφής προοπτική λήψης μέτρων, εφόσον η Τουρκία κάνει προκλητικές και παράνομες ενέργειες. Δεν είναι ότι τελειώνουμε στις 26 Μαρτίου και στις 27 μηδενίζεται το κοντέρ, αλλά θα πρέπει η ΕΕ να παρακολουθεί από κοντά την τουρκική συμπεριφορά, προσέθεσε.

Η πρώτη ελληνική πρεσβεία σε γαλλόφωνη χώρα της Δυτικής Αφρικής

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε πως χθες επέδωσε τα διαπιστευτήρια του ο πρώτος πρέσβης μας στη Σενεγάλη, Ευθύμιος Κοστώπουλος. Επισήμανε πως κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Πρόεδρος της Σενεγάλης τόνισε στον νέο πρέσβη μας τη σημασία που αποδίδει η χώρα του στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στον πρώτο Πρόεδρο της χώρας του, ο οποίος ήταν διανοούμενος και Ελληνιστής. Στο πλαίσιο αυτό, κατά την ακρόαση, εξετάστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας, με την πλευρά της Σενεγάλης να ζητά από την Ελλάδα να εξεταστεί η δυνατότητα χορήγησης υποτροφιών για στρατιωτικούς.

Δείτε επίσης: Ν. Δένδιας: Προκλητικές δηλώσεις και «επιδείξεις δύναμης» από την Τουρκία δεν βοηθούν στις προσπάθειες για διάλογο

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading