Σακελλαροπούλου: “Η ισότητα των φύλων παραμένει απαιτητική πρόκληση, ο κόσμος δε θα είναι ίδιος μετά την πανδημία για τις γυναίκες”

Με διάλεξή της στο Κολέγιο της Ευρώπης, με θέμα «Ισότητα των Φύλων και Δημοκρατία», η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε στην ισότητα των φύλων, τονίζοντας οτι “παραμένει μια ανοιχτή και απαιτητική πρόκληση τόσο για τους πολιτικούς θεσμούς, όσο και για την Κοινωνία των Πολιτών”.

Η διάλεξη έγινε στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσαν το Κολέγιο της Ευρώπης και το ευρωπαϊκό φεμινιστικό think tank Gender Five Plus, στο πλαίσιο κύκλου διαλέξεων προς τιμήν της Ευρωπαίας δικηγόρου και ακτιβίστριας, Eliane Vogel-Polsky.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε μεταξύ άλλων ότι η φύση και ο βαθμός της γυναικείας συμμετοχής αποτελεί στοιχείο-κλειδί και ένδειξη της ποιότητας της δημοκρατικής μας κουλτούρας, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παίξει σημαντικό ρόλο διεθνώς στην ενίσχυση της ισότητας των φύλων και στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

«Γι’ αυτό είμαι πεπεισμένη ότι τα δικαιώματα των γυναικών και η ισότητα των φύλων πρέπει να βρίσκονται στην καρδιά της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να συμπληρώσει: «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι γυναίκες όλων των ηλικιών, από κάθε γωνιά της Ευρώπης, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στη Διάσκεψη. Ότι θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό της ατζέντας. Και ότι οι φωνές τους θα ακουστούν και θα συμπεριληφθούν στις τελικές προτάσεις».

Κάνοντας αναφορά στην πανδημία, που, όπως τόνισε, διαδέχτηκε την παγκόσμια οικονομική κρίση, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συμπλήρωσε ότι «όλοι οι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί αναφέρουν πως οι ανισότητες των φύλων έχουν αυξηθεί παγκοσμίως και οι γυναίκες βιώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις. Όπως αναφέρεται στη φετινή Έκθεση της ΕΕ για την Ισότητα των Φύλων, σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι γυναίκες που εργάζονται στην πρώτη γραμμή, στον χώρο της υγείας και στις κοινωνικές υπηρεσίες, έχουν έρθει αντιμέτωπες με πρωτόγνωρο φόρτο εργασίας και κινδύνους για την υγεία τους».

Εν συνεχεία, η πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «τα lockdown έχουν επίσης ενισχύσει τα εμπόδια που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας ακόμη και πριν την πανδημία, καθιστώντας τες πιο ευάλωτες στην ανεργία, τη φτώχεια και τον αποκλεισμό.

«Μετά την πανδημία, ο κόσμος δεν θα είναι πια ο ίδιος για τις γυναίκες. Eίναι σημαντικό να βγουν μπροστά και να δράσουν τα κράτη – μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πνεύμα αλληλεγγύης, προκειμένου να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων και να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη στιγμή ώστε να προωθήσουν την Κοινωνική Ευρώπη». Το ρολόι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Tο μέλλον πρέπει να είναι πιο φωτεινό και πιο ανθρώπινο».

Δείτε επίσης: Καλαφάτης: “Συνεχείς και συνεπείς οι έλεγχοι στα σύνορα, αυτό το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο, με περισσότερους τουρίστες”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading