Σ. Καλαφάτης: «Με το τέλος της πανδημίας έρχεται και η αρχή μιας νέας εποχής»

Μήνυμα αισιοδοξίας στέλνει ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Σταυρος Καλαφάτης στους Έλληνες πολίτες – Με το τέλος της πανδημίας έρχεται και η αρχή μιας νέας εποχής ανάκαμψης, ανάτασης και δημιουργίας, τονίζει ο υφυπουργός.

Αναλυτικά η επιστολή του κ Καλαφάτη:

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες μου,

Μετά από ένα δύσκολο χρόνο, -που έφερε ανθρώπινες απώλειες, οικονομικές πληγές και κούραση σε όλους- είμαστε, ήδη λίγο πριν το χάραμα  της επόμενης μέρας. Ξεκινά, όπου να ‘ναι η περίοδος της μετάβασης σε μια νέα κανονικότητα, μια νέα εποχή.

Επιταχυντές στην πορεία αυτή είναι η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, που απεικονίζεται στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται πλέον το Δημόσιο. Είναι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν κι αυτές που προωθούνται στρώνοντας το έδαφος για νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις δουλειάς. Είναι οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και οι διευκολύνσεις που παρέχονται στην αποπληρωμή οφειλών του παρελθόντος. Είναι η αύξηση κατά περίπου 22 δις των καταθέσεων που αύριο ένα μέρος θα μπει στην κατανάλωση και την πραγματική οικονομία. Είναι οι δρόμοι που άνοιξε και τα σχέδια που χάραξε η Κυβέρνηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη οικονομία.

Ένα είναι πλέον περισσότερο από βέβαιο. Πως μαζί με το τέλος της πανδημίας έρχεται και η αρχή μιας νέας εποχής ανάκαμψης, ανάτασης και δημιουργίας. Χρέος όλων είναι η συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών σε κοινούς στόχους. Έτσι ώστε όλοι μαζί,  να πάμε πιο γρήγορα πιο ψηλά, πιο μπροστά. Να ανακτήσουμε το έδαφος που χάθηκε και να κερδίσουμε την εποχή που ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Έτσι ώστε όλοι μαζί -200 χρόνια από την Εθνεγερσία- να κάνουμε το 2021 αφετηρία και έμπνευση για τη νέα εποχή. Για την Ελλάδα που οραματιζόμαστε και αξίζουμε. Την Ελλάδα που θέλουμε για μας και τα παιδιά μας.    

Στην προσπάθεια αυτή ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών έχει τον δικό του, ξεχωριστό, ρόλο. Αφενός έναν παραδοσιακό και εθνικό, αφετέρου μετεξελίσσεται σε αναπτυξιακό, προσαρμοζόμενο στις ανάγκες του μέλλοντος και, κυρίως, στη μεταρρυθμιστική, φιλοεπενδυτική, αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης. Εποπτεύει φορείς όπως τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, διεθνή εκθεσιακό φορέα με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο, την Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και την ΕΥΑΘ Παγίων, που εκτελούν σημαντικά έργα υποδομής σε ολόκληρη την περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, θεματοφύλακα της Αγιορείτικης Παράδοσης, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας καθώς και το εμβληματικό project Thess INTEC το οποίο αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη.

Παρά τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία η αρχή έγινε. Και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Το νερό μπήκε στ΄αυλάκι και δεν πρόκειται ούτε να σταματήσει ούτε προπάντων να γυρίσει πίσω. Είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη η θέση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- ότι έχουμε να κάνουμε πολλά για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Για την υλοποίηση των έργων υποδομής που δίνουν νέες δυνατότητες, νέα ελκυστική εικόνα και νέα προοπτική. Για την προσέλκυση επενδύσεων που φέρνουν νέο πλούτο και νέες θέσεις δουλειάς. Για την ενίσχυση του τουρισμού, που λειτουργεί σαν ατμομηχανή της ανάπτυξης. Για την αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων που δυσκολεύουν τη καθημερινότητά μας.

Στην περιφέρεια με την αναβάθμιση των σταθμών στις πύλες εισόδου των βορείων συνόρων μας τους σύγχρονους οδικούς άξονες και τα αναβαθμισμένα λιμάνια. Και στη Θεσσαλονίκη με σειρά έργων που απλώνονται σε ολόκληρη την έκτασή της, δημιουργώντας νέες συνθήκες για την εύρυθμη λειτουργία, την εικόνα και την ελκυστικότητά της. Είναι ανάμεσα στα άλλα, το  Μετρό και ο εμπλουτισμός των αστικών συγκοινωνιών με σύγχρονα λεωφορεία. Και η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, με σύγχρονο συνεδριακό κέντρο και χώρο πρασίνου. Και η κατασκευή εναέριου αυτοκινητόδρομου. Και η επέκταση του Προαστιακού προς τα δυτικά. Είναι ακόμη η αναβάθμιση του λιμανιού και η σύνδεση του με την Εγνατία και την ΠΑΘΕ. Και η ενοποίηση του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου. Και το Τεχνολογικό Πάρκο Thess Intec. Και η μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Πάρκο Πολιτισμού και Αναψυχής. Και το νέο Γήπεδο του ΠΑΟΚ για το οποίο τρέχουμε τις διαδικασίες με γρήγορους ρυθμούς. Και η δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος.

Οι Έλληνες φιλοδοξούμε και αισιοδοξούμε για την Πατρίδα μας. Θέλουμε να είναι ισχυρή και περήφανη. Θέλουμε να αναπτύσσεται παντού και να προοδεύει. Θέλουμε να σηκώσουμε ακόμη πιο ψηλά τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Θέλουμε λοιπόν μια νέα λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας που  μπορεί να μας πάει με σίγουρα και γρήγορα βήματα σε μια νέα κατάσταση πραγμάτων, σε μια νέα προοπτική. Αυτήν ακριβώς την λωρίδα ανοίγει τώρα η Κυβέρνηση με τη δρομολόγηση έργων πνοής στην Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα.

Είναι ταυτόχρονα οι πόροι -περίπου 70 δις ευρώ -που μπορεί να αντλήσει από τα κοινοτικά ταμεία στα επόμενα 6-7 χρόνια η Πατρίδα μας, Είναι ιλιγγιώδη ποσά τα οποία άμεσα μπορούν να κινητοποιήσουν υπερδιπλάσιους πόρους, να δημιουργήσουν αναγκαίες υποδομές να ενισχύσουν δραστικά  την ανάπτυξη, να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, και μεσοπρόθεσμα να αναμορφώσουν τη χώρα. Αυτό σχεδιάζουμε και γι΄αυτό εργαζόμαστε χτίζοντας τους δρόμους του μέλλοντος.

Σας ευχαριστώ και να είστε όλοι καλά.

Δείτε επίσης: Σ. Καλαφάτης απο Χαλκιδική: “Η Κυβέρνηση θα είναι σταθερά κοντά στις τοπικές κοινωνίες”

Loading