Ρωσία: Ισχυρίζονται ότι κατέχουν στοιχεία για συνεργασία ΗΠΑ – ISIS στο Αφγανιστάν

Ρώσος διπλωμάτης κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι συνεργάζονται με την τρομοκρατική οργάνωση στο Αφγανιστάν

Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν και διευθυντής της Δεύτερης Διεύθυνσης Ασίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ζαμίρ Καμπούλοφ, δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία κατέχει στοιχεία που αποδεικνύουν την συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Συγκεκριμένα, ο Καμπούλοφ δήλωσε:«Είμαι πεπεισμένος ότι τέτοια συνεργασία υπήρξε. Και δεν αρχίσαμε να το λέμε έτσι απλά. Αρχίσαμε να λαμβάνουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για τέτοια στοιχεία συνεργασίας. Στοιχεία που αφορούν την μεταφορά όπλων με ελικόπτερα. Και τις λάβαμε από ντόπιους Αφγανούς, αλλά και από τοπικούς ηγέτες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί ελικόπτερα προμήθευαν με όπλα και πολεμοφόδια εκείνες τις περιοχές που έχουν καταληφθεί από στρατιωτικά τμήματα του ISIS».

Ο Καμπούλοφ τόνισε πως η κατάληψη της εξουσίας στον Αφγανιστάν από την τρομοκρατική οργάνωση δεν είναι απίθανο σενάριο εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις ενδοαφγανικές συνομιλίες. Εάν δεν υπάρξει πραγματική εξέλιξη στην διαδικασία της εθνικής συμφιλίωσης, τότε η στρατιωτικο-πολιτική ισορροπία θα στραφεί προς όφελος του κινήματος των Ταλιμπάν, «και τότε η στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας στην χώρα θα γίνει μια πολύ ρεαλιστική προοπτική» υπογράμμισε ο Καμπούλοφ.

Εντούτοις, ο Καμπούλοφ πιστεύει πως οι Ταλιμπάν δεν είναι ικανοί να καταλάβουν τα μεγάλα διοικητικά κέντρα στις επαρχίες του Αφγανιστάν.

Τέλος, ο Καμπούλοφ, αναπτύσσοντας τις παραπάνω του σκέψεις, είπε ότι «επί είκοσι και πλέον χρόνια η ηγεσία του κινήματος των Ταλιμπάν, το βασικό τμήμα της οποίας είναι το ίδιο, έχει φυσικά χορτάσει τον πόλεμο και αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αναζητήσει πολιτικές διεξόδους από το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί», και ότι «είναι έτοιμη για έναν πολιτικό συμβιβασμό». Από την άλλη, συνέχισε ο Καμπούλοφ, το κίνημα των Ταλιμπάν δεν είναι στάσιμο και εμφανίζεται μια νέα γενιά νέων «παθιασμένων μαχητών, που έχουν μεγάλες αντοχές και οι οποίοι, ως επί το πλείστον, δεν έζησαν ποτέ σε ένα ήρεμο, ελεύθερο και μη κατεχόμενο Αφγανιστάν», που πιστεύουν ότι πολεμούν για την απελευθέρωση της χώρας τους από τους κατακτητές και τις αξίες του Ισλάμ, όπως τις αντιλαμβάνονται. «Αυτό το παθιασμένο τμήμα των νέων μαχητών έχει πιο ριζοσπαστικές διαθέσεις. Είναι αυτοί που σκοτώνονται στις εχθροπραξίες οι οποίες συνεχίζονται», έκλεισε ο Καμπούλοφ.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading