Reuters: «Ο Τσίπρας απέτυχε να βρει στήριξη»

Για αποτυχία του Έλληνα πρωθυπουργού να εξασφαλίσει πολιτική στήριξη στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια κάνει λόγο το Reuters.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απέτυχε να λάβει στήριξη από τον ηγέτη της βασικής αντίπαλης παράταξης το Σάββατο, προκειμένου να εξασφαλίσει συναίνεση ενόψει της έντασης των συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, για τη διευθέτηση του ζητήματος δεκαετιών για το όνομα», γράφει σχετικά ο ανταποκριτής του πρακτορείου.

«Δε θα διχάσω τους Έλληνες, για να ενώσω τα Σκόπια»

Το Reuters εστιάζει στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, ότι δε σκοπεύει να διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τα Σκόπια και εξηγεί ότι η επίλυση του ονόματος δεν είναι απλώς ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα, αλλά ένα σοβαρό θέμα που άπτεται της ιστορίας της χώρας, καθώς και της «ίδιας της ταυτότητας των Ελλήνων».

Απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας

«Ως μέλος και των δύο, η σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας είναι απαραίτητη για τη γείτονά της, ώστε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», αναφέρει στη συνέχεια το ρεπορτάζ και προσθέτει: «Ωστόσο, το όνομα ‘Μακεδονία’ θεωρείται πως υποδηλώνει αλύτρωτες φιλοδοξίες στη βόρεια επαρχία της Μακεδονίας».

Μάλιστα, ο συντάκτης του κειμένου αναφέρεται και στη σύγχυση που υπάρχει στο εξωτερικό για το εν λόγω ζήτημα, εξηγώντας: «Πρόκειται για ένα θέμα που μερικές φορές προκαλεί μυστήριο στους ξένους, αλλά είναι ένα μεγάλο ζήτημα για πολλοούς Έλληνες».

«Κριτική Μητσοτάκη σε Τσίπρα»

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ, το Reuters αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης, η παράταξη του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν ζήτησε αλλαγές στο σύνταγμα των Σκοπίων ως «προαπαιτούμενο» για τις όποιες διαπραγματεύσεις και ότι, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της ΝΔ, «το παράθυρο ευκαιρίας για συμφωνία έχει κλείσει».

Μεταξύ άλλων, στο ρεπορτάζ του Reuters γίνεται μία μικρή αναδρομή στην ιστορία του ζητήματος, από τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας μέχρι την καθιέρωση της προσωρινής ονομασίας FYROM, καθώς και στις αντιδράσεις της Εκκλησίας, η οποία ξεκαθάρισε την αντίθεσή της στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία».

Reuters: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός απέτυχε να βρει στήριξη»

Loading