«Πυρά» της Αχτσιόγλου στην Κυβέρνηση για την ύφεση στην οικονομία

Στον τηλεοπτικό σταθμό TRT Θεσσαλίας μίλησε η Έφη Αχτσιόγλου η οποία μεταξύ άλλων επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην κρίση του κορονοϊού τονίζοντας ότι «το μέγεθος της ύφεσης απόρροια των επιλογών της κυβέρνησης».

Αναλυτικά όσα είπε:

«Με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας η κυβέρνηση ουσιαστικά μετέτρεψε τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε δυνάμει ανέργους, τους έδωσε ένα πενιχρό επίδομα 530 ευρώ τον μήνα και δεν τους προστάτευσε για την επόμενη μέρα. Την ίδια στιγμή έφτιαξε το ανεκδιήγητο σχήμα της νέας εκ περιτροπής εργασίας, όπου ουσιαστικά όσοι εργαζόμενοι δεν μπουν σε αναστολή θα δουλεύουν τον μισό χρόνο για τον μισό μισθό, θα έχουν δηλαδή μειωμένο μισθό και μειωμένη αγοραστική δυνατότητα κατά 50%», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στον τ/σ TRT Θεσσαλίας.

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «υλοποιείται ένα σχέδιο συνολικής αναδιάρθρωσης της αγοράς, δεν είναι μόνο εργασιακό το ζήτημα. Η κυβέρνηση δεν έχει υποστηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με “ζεστό” χρήμα, ώστε να έχουν ένα στοιχειώδες κεφάλαιο για να λειτουργήσουν μετά το λοκ-ντάουν. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό». Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την ύφεση επισήμανε ότι «το μέγεθος της συρρίκνωσης δεν είναι αντικειμενικό. Έχει να κάνει με το τι μέτρα έλαβε ή δεν έλαβε η κυβέρνηση το κρίσιμο χρονικό διάστημα για να προλάβει τις συνέπειες».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «αν είχε δοθεί ή αν δοθεί ακόμα και τώρα η μη επιστρεπτέα ενίσχυση που εμείς προτείνουμε, ιδίως στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ύψους 3 δισ. ευρώ. Αν στους εργαζόμενους καλύπτονταν οι μισθοί και σε ένα τμήμα του πληθυσμού που βρίσκεται “κάτω από τα ραντάρ”, είτε είναι μακροχρόνια άνεργοι είτε είναι επισφαλώς εργαζόμενοι, δινόταν οικονομική ενίσχυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, θα μπορούσαμε την επόμενη μέρα να κρατήσουμε τη λειτουργία των επιχειρήσεων και την αγοραστική δυνατότητα των εργαζομένων. Το σημαντικό είναι αν θα προλάβουμε τις συνέπειες, για να μην έχουμε μία τόσο βαθιά ύφεση και ανεργία, όπως αυτή τη στιγμή προδιαγράφεται εξαιτίας της αδράνειας της κυβέρνησης, και να έχουμε γρήγορη επιστροφή».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρώπη σε σχέση με το τι έχει ξοδέψει για την αντιμετώπιση και την πρόληψη των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας». Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, «πρότεινε εγκαίρως ένα πακέτο μέτρων για να προλάβουμε τις συνέπειες της κρίσης και να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Ένα πακέτο το οποίο είχε “ζεστό” χρήμα 14 δισ. ευρώ -όχι 6 δισ. που δίνει η κυβέρνηση- και άλλα 12 δισ. ευρώ κρατικές εγγυήσεις για τον δανεισμό των επιχειρήσεων».

Τέλος, αναφερόμενη στο σκάνδαλο των voucher δήλωσε ότι «έχει και ηθικές διαστάσεις γιατί τη στιγμή που ο λαός κλείστηκε στο σπίτι του για να αντιμετωπίσει την πανδημία κάποιοι σκέφτηκαν να κάνουν αρπαχτές με ένα πρόγραμμα δήθεν τηλεκατάρτισης, το οποίο πρόσβαλε τους επιστήμονες και τις ανάγκες τους. Αν ο κ. Βρούτσης τα έκανε όλα εν αγνοία του κ. Μητσοτάκη τότε πώς συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη του, θα έπρεπε να τον έχει αποπέμψει. Αν δεν τα έκανε μόνος του και ήταν εν γνώσει του μεγάρου Μαξίμου τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και ακουμπούν και άλλους. Το ερώτημα δεν απαντήθηκε και ο κ. Βρούτσης έμεινε στη θέση του. Τα υπόλοιπα είναι στην κρίση των πολιτών».

Δείτε το βίντεο με την συνέντευξη της:

Δείτε επίσης: «Πυρά» της Αχτσιόγλου στην Κυβέρνηση για την ύφεση στην οικονομία

Loading