Ψυχογιός: «Πραγματική επιδίωξή σας να “πετάξετε” κόσμο στις πλατείες»(vd)

Έντονη κριτική στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση για το προσφυγικό, άσκησε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Ψυχογιός, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτηση 66 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Επικίνδυνη και αναποτελεσματική η πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση στο προσφυγικό»

«Ζητήσαμε να κάνουμε μια κουβέντα μια ειλικρίνεια και εσείς μας απαντήσατε με ψέματα και καταρρίπτοντας κάθε έννοια κοινής λογικής. Μιλήσατε πάλι για ανοικτά σύνορα επί ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι ότι είναι προφανές και σύννομο το δικαίωμα της χώρας να φυλάσσει τα σύνορά της αλλά τηρώντας το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε ο κ. Ψυχογιός.

«Πρέπει να εφαρμόσετε ισομερή κατανομή στην Ελλάδα παρακάμπτοντας τις φωνές των δημάρχων που στηρίξατε και τώρα αντιδρούν και να διεκδικήσετε δυναμικά τον επιμερισμό της ευθύνης στην Ευρώπη.

Μιλήσατε για μείωση των ροών η οποία όντως έγινε λόγω του κορωνοϊού και εξακολουθείτε να μην καταδικάζετε τις ξενοφοβικές δηλώσεις για push-backs στη θάλασσα. Είπατε τη μισή απάντηση της κας Γιόχανσον γιατί και εκείνη σας κάλεσε να διερευνήσετε αν ευσταθούν οι καταγγελίες».

Στη συνέχεια ο κ. Ψυχογιός, υπογράμμισε: «Μιλήσατε για τις εξώσεις και το πρόγραμμα HELIOS αλλά δεν είπατε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν και άλλα εργαλεία πέραν αυτού και ότι δίναμε περίοδο 6μηνης προσαρμογής σε όσους έπαιρναν προσφυγικό καθεστώς και είχαμε πρώτη προτεραιότητα πάντα τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και να μην δημιουργείται κοινωνικός αυτοματισμός όπως γίνεται με την σημερινή κατάσταση στις πλατείες.

Για την υγειονομική θωράκιση δεν κάνατε απολύτως τίποτα πέρα από τη στεγανοποίηση. Δεν φροντίσατε καν για την παράταση των δελτίων και φτάσαμε στις εικόνες με τους εκατοντάδες στην Υπηρεσία Ασύλου χωρίς μέτρα προφύλαξης, χωρίς προγραμματισμό.

Σε ο,τι αφορά τις αποφάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου, τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2017 μέχρι σήμερα δεν επήλθε καμία επιτάχυνση γι’ αυτό  και τώρα έχετε 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις.

Η στελέχωση του Υπουργείου είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα αλλά δεν μπορεί να γίνει με μετακλητούς και ιδιωτικοποίηση του δημοσίου χωρίς λογοδοσία και αμεροληψία ή με απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων αλλά ούτε και με την απόλυση 17 συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου, χωρίς καμία επίσημη αιτιολογία,  ή με την μη ανανέωση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ αφήνοντας τις Δομές χωρίς το απαραίτητο για την καθημερινή λειτουργία τους προσωπικό.

Δεν αποτυπώνετε την πραγματικότητα επιμένετε να προσπαθείτε να κρύψετε το ζήτημα κάτω απ το χαλί, οι πολιτικές σας δεν έχουν αποτέλεσμα και εκθέτουν τη χώρα. Τα λάθη σας θα τα πληρώσουν τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι τοπικές κοινωνίες. Ωθείτε τη χώρα στην απομόνωση και στον αποκλεισμό από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», κατέληξε στη δευτερολογία του ο κ. Ψυχογιός.

Loading