Πούτιν: Η Ρωσία ανησυχεί από την αύξηση παρουσίας του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα

O πρόεδρός της Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρετίζοντας την 9η Διάσκεψη Ασφαλείας της Μόσχας εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τις περιφερειακές ένοπλες συγκρούσεις, τους κινδύνους διάδοσης των όπλων μαζικής εξόντωσης, την τρομοκρατία, τη δραστηριότητα διασυνοριακών εγκληματικών ομάδων, το ναρκο-εμπόριο και την κυβερνο-εγκληματικότητα.

Ο πρόεδρός της Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία ανησυχεί από τη «συνεχιζόμενη αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών και των υποδομών του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα», αλλά και από «την άρνηση της Συμμαχίας να εξετάσει εποικοδομητικά τις προτάσεις μας για αποκλιμάκωση της έντασης και μείωση του κινδύνου απρόβλεπτων επεισοδίων».

Στη συνέχεια εξέφρασε την ελπίδα ότι «η κοινή λογική και η επιθυμία να αναπτυχθούν μαζί μας εποικοδομητικές σχέσεις στο τέλος θα επικρατήσουν».

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, παρά τα μεμονωμένα θετικά μηνύματα, η γεωπολιτική αναταραχή συνεχίζεται, όπως και «η διάβρωση του διεθνούς δικαίου», καθώς «δεν σταματούν οι προσπάθειες να χρησιμοποιείται βία για την προώθηση συμφερόντων, εδραίωση της δικής μας ασφάλειας εις βάρος της ασφάλειας των άλλων».

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τις περιφερειακές ένοπλες συγκρούσεις, τους κινδύνους διάδοσης των όπλων μαζικής εξόντωσης, την τρομοκρατία, τη δραστηριότητα διασυνοριακών εγκληματικών ομάδων, το ναρκο-εμπόριο και την κυβερνο-εγκληματικότητα, εκτιμώντας ότι τα προβλήματα αυτά απαιτούν κοινή δράση κρατών στη βάση του διεθνούς δικαίου, εντός των στόχων και των αρχών του ΟΗΕ, ενός «κοινώς αναγνωρισμένου και με κύρος οργανισμού», που έχει κεντρικό σκοπό «να μην επιτρέψει μια πλανητική σύγκρουση, έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο». «Ειδικά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πρέπει να διαμορφώνονται οποιοιδήποτε νέοι “κανόνες παιχνιδιού”. Κάτι διαφορετικό είναι οδός προς το χάος και τη μη προβλεψιμότητα», θυμίζοντας τη χθεσινή 80ή επέτειο της ναζιστικής επίθεσης κατά της ΕΣΣΔ και τη μεγάλη σημασία για τη Ρωσία των μαθημάτων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ποτέ δεν υπαγορεύουμε τη θέλησή μας σε άλλες χώρες, είμαστε έτοιμοι με ισοτιμία, χρησιμοποιώντας πολιτικο-διπλωματικές μεθόδους, να συμμετάσχουμε στην επίλυση παγκόσμιων και περιφερειακών προβλημάτων, να διευρύνουμε την αποδοτική συνεργασία με όλες τις χώρες», είπε ο Β.Πούτιν.

Πρόσθεσε ότι “η Ρωσία αναπτύσσει τον αμυντικό της εξοπλισμό στη βάση της αρχής της «εύλογης επάρκειας» και δεν επιδιώκει ένα καθοριστικό, μονομερές στρατιωτικό προβάδισμα και υπεροχή στην ισορροπία δυνάμεων προς όφελός της, ούτε και στους πυρηνικούς της εξοπλισμούς, που διασφαλίζουν τη στρατηγική σταθερότητα, ωστόσο «ποτέ δεν θα επιτρέψουμε, ώστε κάποιος να γείρει αυτή την ισορροπία προς το μέρος του»”.

Η άποψη του Ρώσου ηγέτη είναι ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας στοχεύουν «στη μείωση των κινδύνων, τη διασφάλιση της προβλεψιμότητας και την επίλυση των διαφωνιών μέσω του διαλόγου και συγκεκριμένων συμφωνιών».

Παράλληλα, υπενθύμισε τη ρωσική πρόταση για την «εξίσωση της ασφάλειας», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η πολιτική βούληση και η ετοιμότητα για συμβιβασμούς είναι ικανές να δώσουν θετικό αποτέλεσμα», όπως η παράταση της Συμφωνίας για τη μείωση των στρατηγικών επιθετικών όπλων Ρωσίας και ΗΠΑ έως το 2026.

Σχετικά με τη διευθέτηση περιφερειακών συγκρούσεων ο Ρώσος πρόεδρος προέκρινε τη Συρία, όπου «χάρη στη στρατιωτική μας βοήθεια κατορθώσαμε να απελευθερώσουμε το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της Συρίας από τους διεθνείς τρομοκράτες, να μην επιτρέψουμε τη διάλυση του συριακού κράτους και με πολιτικο-διπλωματική εργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Αστανά μαζί με την Τουρκία και το Ιράν επιτρέψαμε να ξεκινήσει η διαδικασία της συριακής διευθέτησης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Τόνισε επίσης τον ρόλο της Ρωσίας στον τερματισμό της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του «δεν ξεχνά την ευθύνη που έχει για την ασφάλεια και την άνθηση των γειτονικών κρατών, με τα οποία τη συνδέουν ακατάλυτοι ιστορικοί, πολιτιστικοί, ανθρώπινοι δεσμοί», δηλαδή τις χώρες που συναποτελούσαν μαζί της τη Σοβιετική Ένωση.

Αμέσως μετά τον Β.Πούτιν χαιρέτισε τις εργασίες της 9η Διάσκεψης της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη σταθερή θέση της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας υπέρ της πολυμέρειας και τη συμβολή της στις ειρηνευτικές αποστολές του Οργανισμού.

Αναλυτική εισήγηση για θέματα διεθνούς στρατιωτικής ασφάλειας έκανε ο Ρώσος υπουργός ‘Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ευρώπη «εκρηκτική», που απαιτεί συγκεκριμένα βήματα αποκλιμάκωσης, προτείνοντας την επιβολή μορατόριουμ στην ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, διότι αυτοί «είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τον πληθυσμό των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς μπορούν να εξοπλίζονται τόσο με συμβατικές, όσο και με πυρηνικές κεφαλές, ενώ η εγκατάστασή τους στην Ευρώπη θα επαναφέρει την κατάσταση, όπου οι Ευρωπαίοι ήταν όμηροι της αντιπαράθεσης μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ».

Ο Πούτιν τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης και άλλων μέτρων διαφάνειας και εμπιστοσύνης, όπως η απομάκρυνση των πεδίων ασκήσεων και βολών από τις γραμμές αντιπαράταξης και η προώθηση συμφωνιών για την αποφυγή επεισοδίων, ενώ εκτίμησε ότι «ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ενδιαφέρονται για την κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία» και έφερε ως παράδειγμα την Ουκρανία, «η οποία την παραμονή της Συνόδου του ΝΑΤΟ προκάλεσε άλλη μια κρίση στο Ντονμπάς».

Αναφέρθηκε επίσης και στην αύξηση του αριθμού των μονάδων ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, το οποίο «επεξεργάζεται διαδρομές ταχείας μεταφοράς στρατευμάτων στα σύνορα του Ενωσιακού κράτους Ρωσίας και Λευκορωσίας», αλλά και έχει μετατραπεί «από περιφερειακή συμμαχία σε παγκόσμια στρατιωτική-πολιτική ένωση, κεντρική αποστολή της οποίας ορίστηκε η ανάσχεση της Ρωσίας και της Κίνας».

Κατά τον Σ.Σοϊγκού οι αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ «εδραιώνουν για χρόνια τη στρατιωτική αντιπαράθεση στην Ευρώπη, ενώ ο τυπικός διάλογος, τον οποίο προτείνουν οι Βρυξέλλες να συνεχιστεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ, δεν μειώνει την ένταση στις διμερείς σχέσεις», ωστόσο δήλωσε έτοιμος ως υπουργείο ‘Αμυνας της Ρωσίας να συμμετάσχει στον αμερικανο-ρωσικό διάλογο για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών, που αποφάσισαν στην πρόσφατη συνάντησή τους οι πρόεδροι Πούτιν και Μπάιντεν στη Γενεύη.

Σύμφωνα με το Ρώσο υπουργό ‘Αμυνας οι τρομοκρατικές οργανώσεις κάθε είδους είναι η κεντρική απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή της Μ.Ανατολής και της Β.Αφρικής, εκτιμώντας ότι «μετά τη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ ενισχύθηκε η μετακίνηση εκπαιδευμένων ενόπλων σε άλλες χώρες, με τον μεγαλύτερο αριθμό τους να έχει μετεγκατασταθεί στη Λιβύη».

Κατά τον στρατηγό Σοϊγκού, τρομοκρατικοί πυρήνες, εκδηλώνονται «στο Μάλι, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Μοζαμβίκη», καθώς συνεχίζονται κατά την εκτίμησή του, «η προσέλκυση τρομοκρατικών ομάδων υπέρ του ούτω καλούμενου εκδημοκρατισμού του κρατικού συστήματος μεμονωμένων χωρών, υπέρ της αναγέννησης του νεοαποικισμού και της απόκτησης ελέγχου επί των πηγών φυσικού πλούτου».

«Η χρήση τρομοκρατών ως εργαλείου πολιτικής επιρροής είναι πολύ επικίνδυνο παιχνίδι», δήλωσε ο Σ.Σοϊγκού, καθώς «από το παράδειγμα της Συρίας μπορούν να παρατεθούν πολλές αποδείξεις του πώς τρομοκράτες με εμπειρία πολεμικών ενεργειών αξιοποίησαν τις “δεξιοτεχνίες” που απέκτησαν για την προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών στην ιστορική τους πατρίδα».

Το θέμα της τρομοκρατικής απειλής ανέπτυξε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντρ Μπόρντνικοφ, ο οποίος χαρακτήρισε «υψηλή» τη δραστηριότητα ενόπλων σχηματισμών του ISIS και της Αλ-Κάιντα και παραφυάδων τους στη Μ.Ανατολή και την αφρικανική ήπειρο.

Ανέφερε επίσης ότι «εάν στα κράτη τους οι νεοναζί εμφανίζονται ως ανυποχώρητοι εχθροί των μουσουλμάνων, στο έδαφος τρίτων χωρών συχνά πολεμούν δίπλα δίπλα με ακραίους ισλαμιστές στις γραμμές μισθοφορικών σχηματισμών», λέγοντας ότι ανεξαρτήτως συνθημάτων η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας κάθε είδους πρέπει να είναι το ίδιο αδιάλλακτη.

Ο Α.Μπόρντνικοφ υποστήριξε ότι σε κράτη της Ευρώπης, «τα οποία έως και σήμερα δικαιολογούν τον ναζισμό ή ακόμη και στοχευμένα τον ενσωματώνουν στην εθνική τους ιδεολογία», υφίστανται παραστρατιωτικές οργανώσεις, «οι οποίες παρέχουν σε ακροδεξιούς ακτιβιστές από άλλες χώρες τη δυνατότητα εκπαίδευσης σε στρατόπεδα προετοιμασίας», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποια κράτη αναφέρεται.

Κατά την εκτίμηση του Ρώσου αξιωματούχου η απομόνωση των θυλάκων προσφύγων και διασπορών μεταναστών από τον γηγενή πληθυσμό, η οποία αυξήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, αύξησε τις δυνατότητες των «απεσταλμένων διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων» να διεξάγουν προπαγάνδα και να στρατολογούν για την υλοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών, ενώ προειδοποίησε ότι η διεθνής τρομοκρατία διευρύνει και εδραιώνει τις σχέσεις της με «την κοινότητα των χάκερ», επεκτείνεται σε νεανικές ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο, παράγοντας ακόμη και παραλλαγές δικών της ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αυξάνοντας την πιθανότητα διαδικτυακών επιθέσεων εναντίον κρίσιμων υποδομών, αλλά και τη δυσκολία προσδιορισμού της πραγματικής πηγής μιας κυβερνοεπίθεσης.

Ο Α.Μπόρντνικοφ δήλωσε ότι “προωθούνται ενέργειες στο πλαίσιο της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των επιθέσεων χάκερ, όπως συμφώνησαν στη Γενεύη οι πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν, «θα εργαστούμε από κοινού και ελπίζουμε σε αμοιβαιότητα”.

Αναφορικά με την τρομοκρατία ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας Βαλέρι Γκεράσιμοφ δήλωσε ότι «παρατηρούμε πως σειρά ΜΚΟ, καθώς και μυστικών υπηρεσιών σειράς κρατών συμμετέχουν στη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό τρομοκρατικών οργανώσεων για την επίτευξη των πολιτικών τους στόχων», σημειώνοντας ότι καταγράφεται αύξηση των ροών ενόπλων τρομοκρατών προς τη Β.Αφρική και το Αφγανιστάν, αλλά και ότι «αργά ή γρήγορα οι τρομοκρατικές ομάδες εξέρχονται του ελέγχου των καθοδηγητών τους».

«Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο ως απάντηση σε χρήση εναντίον της ή συμμάχων της πυρηνικού ή άλλου είδους όπλου μαζικής εξόντωσης, καθώς και σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας με χρήση συμβατικών όπλων, όταν υπό απειλή έχει τεθεί η ίδια η ύπαρξη του κράτους», επανέλαβε εν συνόψει το ρωσικό πυρηνικό δόγμα ο αρχηγός του ρωσικού ΓΕΕΘΑ, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο χαρακτήρας του δόγματος αυτού είναι «απολύτως αμυντικός» και υπενθύμισε ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες «για τη Ρωσία στοιχείο της στρατηγικής σταθερότητας παραμένει η πυρηνική ανάσχεση και με τη βοήθεια αυτού του εργαλείου κατοχυρώθηκε η ασφάλεια κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, συχνά σε δύσκολες καταστάσεις κρίσης».

«Οι ΗΠΑ, διακατεχόμενες από τον στόχο της πλανητικής κυριαρχίας, επιδεικνύουν έλλειψη ετοιμότητας για ισότιμο διάλογο και στα επίσημα έγγραφα των ΗΠΑ κατοχυρώνονται μέθοδοι διαμόρφωσης σχέσεων με άλλες χώρες από θέση ισχύος», είπε στην παρέμβασή του ο αντιναύαρχος Ίγκορ Κόστιουκοφ, επικεφαλής της Κεντρικής Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου Στρατού (σ.σ. της μυστικής υπηρεσίας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων), υποστηρίζοντας ότι «η συγκρουσιακή γραμμή των ΗΠΑ εκδηλώνεται πλήρως στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού ωκεανού, που μετατρέπεται σε ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας».

Ολοκληρώνοντας την οπτική της στενότερης συμμάχου της Ρωσίας, ο υπουργός ‘Αμυνας της Λευκορωσίας Βίκτορ Χρένιν τόνισε ότι:

«Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη μία αναδιανομή του κόσμου. Κατανοούμε ότι η Δημοκρατία της Λευκορωσίας, όπως και κάθε άλλη χώρα, είναι απλώς ένα αναλώσιμο πιόνι στο μεγάλο παιχνίδι για τη μέγιστη επανεκκίνηση. Είμαστε το προγεφύρωμα της μάχης για τα πλούτη της Ρωσίας και δεν θα μας αφήσουν σε ησυχία στον παγκόσμιο αγώνα για τον έλεγχο του πλανήτη».

Δείτε επίσης: Ρωσία – Κορονοϊός: 17.594 νέα κρούσματα και 548 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο – Η χειρότερη μέρα των τελευταίων τεσσάρων μηνών

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading