«Πόλεμος» κυβέρνησης-τραπεζών για τους πλειστηριασμούς

Η αρχική ένταση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για τους πλειστηριασμούς έγινε χάσμα και το χάσμα γίνεται «πόλεμος», μετά την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να δώσει οριζόντια αναστολή στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων, τουλάχιστον μέχρι τα  μέσα Μαρτίου.

Η κυβέρνηση απλώνει δίχτυ προστασίας γύρω από την κοινωνία «παγώνοντας» μέχρι τις 15 Μαρτίου κάθε τραπεζική προσπάθεια να πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί. Για όσους, μάλιστα, έχει εκδοθεί απόφαση αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά ανήκουν στους πληττόμενους από την πανδημία, η κάλυψη θα επεκταθεί τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο.

Απέναντι στην κοινωνική πολιτική που ασκεί το Μέγαρο Μαξίμου, οι διοικήσεις των τραπεζών απαντούν πως οι ευάλωτοι δανειολήπτες προστατεύονται πλήρως από το νόμο Κατσέλη και τα προγράμματα «Γέφυρα 1» και «Γέφυρα 2», υποστηρίζοντας πως εφόσον δοθεί παράταση θα μπλοκαριστούν  υποθέσεις για όλο το 2021.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι για τον πρωθυπουργό δε τίθεται κανένα  δίλημμα και πως ανάμεσα στις τράπεζες και την κοινωνία, επιλέγει τους πολίτες. Την ανησυχία των τραπεζών δεν συμμερίζεται ούτε το οικονομικό επιτελείο, συνεχίζοντας τις κινήσεις για τη συνέχιση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής.  

Σε συνεννόηση με τον κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, ο Χρήστος Σταϊκούρας πατάει «γκάζι» προκειμένου να επισπευσθεί η ενίσχυση της ρευστότητας των κλάδων που πλήττονται περισσότερο από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής διαχωρίζεται σε δύο κύκλους, τον 6ο και τον 7ο, και η συνολική χρηματοδότηση αυξάνεται στο 1,5 δισ. ευρώ.
Ο 6ος κύκλος, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, θα αφορά την απώλεια τζίρου μόνο του μηνός Ιανουαρίου.

Πότε ξεκινά η υποβολή αιτήσεων

Η υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος θα ξεκινήσει μέχρι την επόμενη Δευτέρα, και οι ενισχύσεις θα χορηγηθούν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Καθώς η ενίσχυση θα αφορά έναν μήνα, το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.

Τι θα ισχύσει για την εστίαση

Ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα, καταβάλλεται το υπόλοιπο ποσό του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και ότι τις τελευταίες ημέρες, καταβλήθηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε 344.885 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Μέσα στην εβδομάδα, θα δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης της δήλωσης Φ.Π.Α. για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ώστε να ενταχθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή όσα από αυτά έως σήμερα απορρίφθηκαν και παρουσιάζουν πτώση τζίρου.

Loading