Ποιος φοβάται την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων;

Του Νίκου Καραγιαννακίδη*

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μείζον ζήτημα του δικαιώματος ψήφου στους απόδημους αδελφούς μας αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά πως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδυνατούν πλέον να συνεννοηθούν μεταξύ τους σε βαθμό που αγγίζει τα όρια της πολιτικής γραφικότητας.

Στο επίκεντρο αυτή τη φορά η κ. Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής του κόμματος, η οποία ως αρμόδια Τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού του συνονθυλεύματος των συνιστωσών σε συνέντευξη της σε κορυφαία ομογενειακή εφημερίδα των ΗΠΑ χαρακτήρισε «άδικους» και «υποτιμητικούς» τους περιορισμούς που έχουν τεθεί στη ψήφο των κατοίκων του Εξωτερικού, δεσμευόμενη μάλιστα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους καταργήσει, «αμέσως μόλις επιστρέψει στη διακυβέρνηση της χώρας».  

Προσέξτε, αυτούς τους περιορισμούς (ελάχιστη διαμονή δύο χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και υποβολή φορολογικής δήλωσης εντός του εκλογικού ή του προηγούμενου έτος) τους είχε ψηφίσει ΚΑΙ ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, όταν σε αναζήτηση μιας κοινής, συμβιβαστικής φόρμουλας είχε γίνει αποδεκτή από την Κυβέρνηση η σχετική πρόταση του ΚΚΕ, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη αυξημένη πλειοψηφία των 200 ψήφων στο Κοινοβούλιο.

Η συνέντευξη αυτή πυροδότησε την άμεση αντίδραση του Υπουργείου Εσωτερικών, με τον Υπουργό Μάκη Βορίδη να επιδεικνύει αυξημένα αντανακλαστικά και να προαναγγέλλει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να αρθούν όλοι οι περιορισμοί και η μόνη προϋπόθεση να είναι η εγγραφή του ενδιαφερομένου στους εκλογικούς καταλόγους. Φαίνεται, όμως, πως η φωνή της κυρίας Τζάκρη είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ Εξωτερικού, γιατί στο ΣΥΡΙΖΑ Εσωτερικού «διάβασαν» αλλιώς την τοποθέτηση της αρμόδιας Τομεάρχη του κόμματος τους: Για να μη βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση (που είχε ήδη γίνει δεκτή από ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση), άλλαξαν τροπάρι: επανέλαβαν τα περί διαστρέβλωσης των δηλώσεων της και επανέφεραν παλαιότερη πρόταση τους με την οποία, κατ’ ουσία, δεν προσμετράται η ψήφος των Αποδήμων στο πανελλαδικό ποσοστό…

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι σαφές: Ποιος φοβάται τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού; Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Θα μπορούσε να αποδεχθεί την κυβερνητική πρωτοβουλία και να αποδείξει πως τιμά στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια τους απόδημους. Όμως ΣΥΡΙΖΑ και πολιτική αξιοπρέπεια είναι δύο παράλληλοι κόσμοι που δεν συναντώνται ποτέ, όπως αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά, με τα λεκτικά πυροτεχνήματα στο εξωτερικό και την πολιτική κυβίστηση, όταν έφτασε η ώρα των έργων. Αλλά, στο τέλος, αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ…

*Ο Νίκος Καραγιαννακίδης είναι δικηγόρος, πολιτευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης

Loading