Πλανάται το φάντασμα του Σόιμπλε!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Η συζήτηση για τους όρους της μεταμνημονιακής επιτροπείας λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από το Μαξίμου, ωστόσο κυβερνητικές πηγές σημειώνουν στο www.politik.gr πως όλα εξαρτώνται από το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές από τον προσεχή Αύγουστο στο ότι η Ελλάδα επιστρέφει σε αυτές με συνθήκες μονιμότητας και, μάλιστα, δίχως μαξιλαράκι ασφαλείας.

Θεωρείται δεδομένο πλέον ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πιστοληπτική γραμμή στήριξης, αφού αυτή είναι η επιθυμία όλων των πλευρών.

Αν οι αγορές αντιδράσουν λελογισμένα και η χώρα μας δανείζεται με χαμηλά επιτόκια, τότε δεν θα έχουν και τόση σημασία οι όροι της αποκαλούμενης “μεταμνημονιακής παρακολούθησης” (“Post Programme Surveillance”), αφού ακόμα κι αν δεν είμαστε τα “καλύτερα παιδιά” οι Θεσμοί δεν θα μπορούν πλέον να μας εκβιάζουν με την εκταμίευση δανειακών δόσεων.

Κατά κάποιο τρόπο πρότυπο για την κυβέρνηση θεωρείται η Πορτογαλία, η οποία έχει κατορθώσει να εφαρμόζει κοινωνικές πολιτικές κόντρα στη βούληση της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ γιατί δανείζεται από τις αγορές με ένα χαμηλό επιτόκιο που κινείται γύρω στο 2%.

Όσον αφορά το χρέος, ο γαλλικός μηχανισμός, δηλαδή η σύνδεση της αποπληρωμής του με το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας, αποτελεί τη βασική πρόταση που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ και να συμμετάσχει στη διαδικασία.

“Το χρέος θα είναι βιώσιμο”

Από την κυβέρνηση, πάντως, υποστηρίζουν πως είτε προκριθεί ο γαλλικός μηχανισμός είτε κάποια άλλη λύση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο.

Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, υποβαθμίζουν τις πρώτες αρνητικές ευρωπαϊκές αντιδράσεις για το μεταμνημονιακό σχέδιο 60 σελίδων που κατατέθηκε από την ελληνική πλευρά στο EuroWorking Group, υποστηρίζοντας πως αυτό το κείμενο δεν είναι στην ουσία κάτι παραπάνω από μια έκθεση ιδεών για το πώς θέλουμε την ανάπτυξη μετά από τα μνημόνια.

Από την άλλη, ωστόσο, ανησυχούν για την πίεση που δέχεται ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στη χώρα του ώστε να μην είναι τόσο επιεικής με την Ελλάδα όσο έχει κι εκείνος αφήσει να εννοηθεί πως θα είναι.

Με λίγα λόγια, στην κυβέρνηση φοβούνται μήπως ο κ. Σολτς λυγίσει υπό τη σκιά του “φαντάσματος” του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Loading