Περισσεύει η αισιοδοξία για Σκοπιανό-Αλβανικό

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Φειδωλοί έως πολύ φειδωλοί είναι στο ΥΠΕΞ ακόμα κι ως προς τις διαρροές τους για τα όσα διημείφθησαν ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και στον Νικόλα Ντιμιτρόφ κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη του Πάσχα στην Αχρίδα.

Αυτό, πάντως, που μπορέσαμε να εκμαιεύσουμε είναι την αισιοδοξία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών πως η διαπραγμάτευση πηγαίνει πολύ καλά και πως στις επόμενες στροφές, αν διατηρηθεί η ίδια προσέγγιση, είναι κάτι παραπάνω από εφικτή μια συμφωνία ως προς όλα κι όχι μόνο στο ονοματολογικό.

Από τη Βασιλίσσης Σοφίας, ωστόσο, δεν θέλουν να πουν περισσότερα επί του Σκοπιανού, φοβούμενοι πως σε αυτήν την κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης οι διαρροές μόνο κακό μπορούν να κάνουν.

Δεν θέλουμε να διαβάζουμε δημοσιεύματα όπως αυτά που ακολούθησαν τον άδικο χαμό του πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου, σύμφωνα με τα οποία έχασε τη ζωή του ύστερα από αερομαχία με τουρκικά αεροπλάνα.

Τέτοια δημοσιεύματα μόνο ζημιά μπορούν να κάνουν” αναφέρουν χαρακτηριστικά στο www.politik.gr άνθρωποι κοντά στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Στο μέτωπο, πάντως, όπου τα πράγματα πάνε ακόμα καλύτερα είναι το Αλβανικό.

Όπως μας αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, έχει δείξει μέχρι στιγμής ένα ανθρώπινο γνώρισμα το οποίο δεν έχουν επιδείξει πολλοί προκάτοχοί του στο παρελθόν, δηλαδή μπέσα!

Δίχως να έχει τεθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, στόχος και των δύο πλευρών είναι να καταλήξουν σε μια λύση-πακέτο όσο το δυνατό συντομότερα.

Κεφαλαιώδες ζήτημα η ΑΟΖ

Κεφαλαιώδες ζήτημα για την ελληνική διπλωματία, πέρα από τη νομοθετική και ουσιαστική προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο, είναι να οριοθετηθεί η ΑΟΖ με την Αλβανία.

Και είναι κεφαλαιώδες γιατί σε μία τέτοια περίπτωση δημιουργείται διεθνές δεδικασμένο το οποίο η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει έναντι της Τουρκίας όταν θελήσει να οριοθετήσει την ΑΟΖ της και στα ανατολικά και στα νότια σύνορά της.

Αν και δεν μας διευκρινίζεται πότε μπορεί να συμβεί αυτό, με δεδομένη και την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως οι δίαυλοι επικοινωνίας στους οποίους συμφώνησαν Τσίπρας-Γιλντιρίμ κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία την Πέμπτη του Πάσχα ανοίγουν το δρόμο της εξομάλυνσης και της επαναφοράς στο διάλογο για την επίλυση των διμερών διαφορών.

Loading