«Απαράδεκτη η σύνδεση με τους δύο Έλληνες»

Μικρό… καλάθι κρατάει ο Προκόπης Παυλόπουλος ως προς τις προθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας, μετά τη χθεσινή «επίθεση» φιλίας του Τούρκου προέδρου και τη σύνδεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Με δηλώσεις του από το Χρυσοβίτσι της Αρκαδίας, όπου βρέθηκε στις εκδηλώσεις για 197η επέτειο του προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και έστειλε το δικό του μήνυμα προς τη γειτονική χώρα.

«Σήμερα, αυτές τις κρίσιμες ώρες, ιδίως με τη φίλη και γείτονα Τουρκία, ο Κολοκοτρώνης και η μνήμη του μας εμπνέει να στείλουμε τα μηνύματα που πρέπει σε αυτό το γειτονικό λαό, που ξέρουμε ότι έχει τα δικά του μεγάλα προβλήματα», δήλωσε αρχικά ο Πρ. Παυλόπουλος.

«Η φιλία και η καλή γειτονία προϋποθέτουν σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου»

«Του λέμε ότι θέλουμε να ζήσουμε με φιλία και ειρήνη. Θέλουμε τον τουρκικό λαό να προοδεύει, θέλουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Μόνο που αυτά έχουν ορισμένες προϋποθέσεις, που εμείς οι Ευρωπαίοι δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να μην λάβουμε υπόψη», δήλωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε:

«Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις σε ότι αφορά τα ζητήματα αυτά. Η φιλία, η καλή γειτονία, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, που πρέπει να την επιδιώκει η Τουρκία και η πολιτική ηγεσία της, προϋποθέτουν εφαρμογή και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν είναι δυνατόν για την ίδια την Τουρκία να αγνοεί έναν κανόνα που είναι προς όφελος της, γιατί έχει να κερδίσει η Τουρκία στρεφόμενη προς την Ευρώπη, διότι με αυτή την προϋπόθεση στηρίζει ακόμη περισσότερο τα ίδια τα δικά της δημοκρατικά θεμέλια, για να γίνει περισσότερο αποδεκτή και από τη Δύση αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παυλόπουλος για Ερντογάν: «Οι προθέσεις δεν αρκούν»

Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος σχολίασε τι σαββατιάτικες δηλώσεις του Ερντογάν.

«Δεν ξέρω αν αποδόθηκαν σωστά οι δηλώσεις του, αλλά κρατάω αυτό που είπε για την ειρηνική συνύπαρξη. Ευπρόσδεκτη η δήλωσή του, μόνο που ξεκαθαρίζουμε ότι οι προθέσεις δεν αρκούν. Οι καλές προθέσεις δεν αποτελούν βάση φιλίας, τα έργα αποτελούν βάση φιλίας. Και τα έργα δυστυχώς δεν συμβαδίζουν με τις προθέσεις. Ευχόμαστε να συμβαδίσουν», δήλωσε αρχικά και πρόσθεσε:

«Το λέω αυτό, γιατί αν αποδόθηκαν σωστά αυτά τα οποία είπε, υπήρξε μία απαράδεκτη σύνδεση ανάμεσα στους Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνται επί μακρόν, αυθαιρέτως και κατά παράβαση κάθε έννοιας φιλίας και καλής γειτονίας, με Τούρκους υπηκόους, οι οποίοι ήλθαν στην Ελλάδα ζήτησαν άσυλο και με την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, τους δόθηκε άσυλο».

«Εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις οι οκτώ Τούρκοι και οι δύο Έλληνες»

«Είναι δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις και οιαδήποτε σύγχυση είναι αδιανόητη, διότι μία τέτοια σύγχυση δείχνει μία απαράδεκτη άγνοια του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε:

«Να λοιπόν ένα παράδειγμα του πως δεν μπορεί να λέμε από την μία ότι επιθυμούμε την καλή φιλία και την καλή γειτονία και από την άλλη να παραβιάζουμε έτσι ωμά τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να τους περιφρονούμε».

Μάλιστα, εστίασε ιδιαιτέρως στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, λέγοντας: «Ό,τι λέω και ό,τι λέμε εμείς οι Έλληνες, το εννοούμε, γιατί θα ήταν πολύ καλύτερα για την ίδια την Τουρκία και για την δημοκρατική της προοπτική, να υπάρχει αυτός ο σεβασμός, να υπάρχει ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, ο σεβασμός του ανθρώπου και ο σεβασμός των δικαιωμάτων του».

Μάλιστα, σημείωσε ότι «είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την Τουρκία προς αυτό τον δρόμο, αλλά όπως έχω τονίσει πολλές φορές, εκπτώσεις δεν πρόκειται να κάνουμε» και πρόσθεσε ότι «και στη μνήμη των προγόνων μας και στη μνήμη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τονίζουμε ότι αυτές οι εκπτώσεις πρωτίστως δεν είναι νοητές σε ότι αφορά την έννοια της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε το μήνυμα ότι «την ελευθερία μας θα την υπερασπιστούμε όλοι ενωμένοι έναντι πάντων και αυτό είναι σαφές» και συνεχάρη τους κατοίκους «για το πώς συντηρούν την μνήμη σαν ένα φάρο, ο οποίος όχι μόνο μας θυμίζει τους προγόνους μας, αλλά μας θυμίζει το δικό μας μεγάλο χρέος».

Έντονη κριτική από Φώφη Γεννηματά και Σταύρο Θεοδωράκη

Νωρίτερα, τη στάση του Τούρκου προέδρου είχαν επικρίνει τόσο η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, όσο και ο ομόλογός της στο Ποτάμι, Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν “ανίερες συναλλαγές” και “ανατολίτικα παζάρια”.

Loading