Παρέμβαση Βόζερμπεργκ στην Κομισιόν για τις προκλήσεις Ερντογάν

Παρέμβαση στην Κομισιόν για τις προκλήσεις Ερντογάν πραγματοποίησε η Ελίδα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση, ζητώντας άμεση αντίδραση για την εκβιαστική στάση της Τουρκίας στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Όπως τονίζει στην ερώτησή της, η τουρκική στάση και η αξίωση ανταλλαγής των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς δεν συνάδει με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις αξίες της ΕΕ και αποδεικνύει για ακόμα μια φορά, ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει Κράτος δικαίου και η δικαιοσύνη λειτουργεί κάτω από πολιτικές υποδείξεις.

Παράλληλα, η κ. Βόζεμπεργκ επανέλαβε ενώπιον των Ευρωπαίων συναδέλφων της, ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται παράνομα σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Τι ανέφερε η Ελίζα Βόζεμπεργκ για τις προκλήσεις Ερντογάν:

«Την 17/4/2018 συζητήθηκε στη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται παράνομα σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Στο σχετικό ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, η Τουρκία κλήθηκε να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.

Μία εβδομάδα μετά ο Πρόεδρος Ερντογάν, για πρώτη φορά, δήλωσε δημόσια ότι η τύχη των δυο φυλακισμένων στρατιωτικών εξαρτάται απόλυτα από την παράδοση στην Τουρκία των 8 Τούρκων στρατιωτικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο 2016, οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Το αίτημα των 8 έχει εκδικαστεί από την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη και έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, που απαγορεύει την έκδοση τους στην Τουρκία διότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, λόγω ανυπαρξίας Κράτους δικαίου και ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Δεδομένου ότι η απαίτηση του Τούρκου Προέδρου για ανταλλαγή αποδεικνύει ότι στην Τουρκία η Δικαιοσύνη απονέμεται με πολιτικές υποδείξεις και παραβιάζει ευθέως το Διεθνές Δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα των δυο αιχμαλώτων Ελλήνων στρατιωτικών, ερωτάται η Επιτροπή:

– Συνάδει η απαίτηση της Τουρκίας περί ανταλλαγής ανθρώπων με τις ευρωπαϊκές αξίες;

-Πώς σκοπεύει να αντιδράσει άμεσα, καθώς δυο Ευρωπαίοι πολίτες κρατούνται παράνομα στην Τουρκία και χρησιμοποιούνται από την ηγεσία της εκβιαστικά για την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων;».

Loading