Πανδημία και Ταμείο Ανάκαμψης φουντώνουν τα σενάρια ανασχηματισμού

Πληθαίνουν και πάλι οι διαρροές που “φουντώνουν” τα σενάρια ανασχηματισμού εν μέσω πανδημίας και εν αναμονή των χρημάτων που περιμένει με αγωνία η ελληνική οικονομία από το ταμείο ανάκαμψης.

Αυτή τη φορά οι πολιτικοί ψίθυροι αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να φρεσκάρει το κυβερνητικό σχήμα μετά την πρωτοχρονιά, με τους περισσότερους να μαρκάρουν στο ημερολόγιο τους τον μήνα Φεβρουάριο.

Οι αρχικές πάντως “πληροφορίες” για ανασχηματισμό πριν τα Χριστούγεννα απομακρύνονται, δεδομένου ότι τις επόμενες ημέρες ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του 2021 και ακολούθως η Βουλή σταματά τις εργασίες της για τα Χριστούγεννα.  Πέραν του προϋπολογισμού “βαρύ” είναι και το νομοθετικό έργο αφού θα κατατεθούν μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια τα οποία έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα τη δεδομένη χρονική και κοινωνική στιγμή, εξαιτίας της πανδημίας.

Τι σκέφτεται να αλλάξει ο Μητσοτάκης

Οι πηγές των “διαρροών” για τον επικείμενο ανασχηματισμό δεν αφορούν μόνο πρόσωπα αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και τις αρμοδιότητες των υπουργείων. Λέγεται ότι προς αυτήν την κατεύθυνση ενισχυμένο θα είναι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο είναι πολύ πιθανό να αποκτήσει νέες αρμοδιότητες, όπως ήδη συμβαίνει με την έκδοση των συντάξεων.

Από εκεί και πέρα σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα χρήματα που αναμένουν τα κρατικά ταμεία είναι πολλά και όπως έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός θα αξιοποιηθούν και δεν θα… σπαταληθούν. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα μετακινηθούν οι σημερινοί υπουργοί που εμπλέκονται στη διάθεση των ευρωκονδυλίων. Και ο λόγος είναι ότι σε περίπτωση αντικατάστασής τους θα χαθεί πολύτιμος πολιτικός χρόνος και ενδεχομένως σημαντικές προθεσμίες.

Οι αμετακίνητοι και οι… φευγάτοι

Έχοντας ως δεδομένο την παραπάνω άποψη, πρακτικά οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι οι Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης παραμένουν αμετακίνητοι. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με άλλους συναδέλφους τους. Για παράδειγμα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης λέγεται πως θεωρείται μετεξεταστέος από το Μέγαρο Μαξίμου. Σε περίεργο… φεγγάρι είναι και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ τα σενάρια για μετακίνηση του Νίκου Δένδια σε άλλο χαρτοφυλάκιο μάλλον διαψεύδονται από την πραγματικότητα και την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις μας με την Τουρκία.