Παναγιωτόπουλος: “Προτεραιότητα η προστασία της Ε.Ε. και των πολιτών της από εξωτερικές απειλές”

Τη σημασία της προστασίας της Ε.Ε., των κρατών – μελών και των πολιτών της, από εξωτερικές απειλές επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σε παρέμβασή του στο πολιτικό εργαστήριο για τη «Στρατηγική Πυξίδα» της Ε.Ε., ο Υπουργός τόνισε ότι κάθε κράτος – μέλος αντιμετωπίζει διαφορετικές απειλές και προκλήσεις, που περιλαμβάνουν σε μερικές περιπτώσεις αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας του, και η αντιμετώπισή των απειλών αυτών πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Ε.Ε., στο πλαίσιο των αρχών της αμοιβαιότητας και της αλληλεγγύης.

Όπως ανακοινώθηκε, στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε διμερή συνάντηση με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, με την οποία συζήτησε θέματα ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, εξελίξεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε, επίσης, με την Ολλανδή υπουργό ‘Αμυνας Ανκ Μπίλεβελντ.

Το εργαστήριο για τη «Στρατηγική Πυξίδα» πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα, στο πλαίσιο της Πορτογαλικής Προεδρίας της Ε.Ε., ενώ τον Έλληνα υπουργό προσκάλεσε ο Πορτογάλος ομόλογός του Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο.

Σκοπός του εργαστηρίου ήταν η ανάπτυξη πολιτικής συζήτησης, με προτάσεις και κατευθύνσεις για την προετοιμασία του τελικού κειμένου της «Στρατηγικής Πυξίδας», με το οποίο θα αντικατοπτρίζονται οι απειλές και οι προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.

Μέσα από το διάλογο, θα χαραχθεί μια συνεκτική προσέγγιση στους τομείς της ‘Αμυνας και της Ασφάλειας, βασιζόμενη στους ακόλουθους τέσσερις πυλώνες:

1. Διαχείριση Κρίσεων (Crisis Management)

2. Ανθεκτικότητα (Resilience)

3. Ανάπτυξη Δυνατοτήτων (Capabilities)

4. Συνεργασία με εταίρους(Partnerships)

Δείτε επίσης: Μπουρλά: “Η Pfizer ετοιμάζει εκδοχή του εμβολίου που θα μπορεί να φυλαχθεί σε κλασικούς καταψύκτες”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading