ΟΗΕ: Εξελέγησαν νέα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Εξελέγησαν σήμερα νέα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για το 2022 και το 2023 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η Βραζιλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αλβανία, η Γκαμπόν και η Γκάνα – Η διετής θητεία τους αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2022.

Οι αφίξεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο στα πέντε μόνιμα μέλη του οργάνου αυτού, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Διπλωμάτης που ζήτησε να μείνει κρυφό το όνομα του δήλωσε  “Η Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν σαφώς καθορισμένες θέσεις στην εξωτερική πολιτική και η Αλβανία, η οποία θα είναι μέλος στο Συμβούλιο για πρώτη φορά στην ιστορία της, είναι επίσης μέλος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OCI/ΟΙΣ)”.

Προβλέπει πως η μελλοντική είσοδος των χωρών αυτών για να διαδεχτούν τον Ιανουάριο τον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες, το Βιετνάμ και την Εσθονία, θα αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στο Συμβούλιο.

“Αυτό θα αλλάξει τα πράγματα” επιβεβαιώνει άλλος διπλωμάτης που επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί. “Η Βραζιλία είναι μια δύναμη από μόνη της”, θα διαδεχτεί τη μικρότερη χώρα που έχει υπηρετήσει ποτέ στο Συμβούλιο. Όσον αφορά τα Εμιράτα, “έχουν ρόλο σε αρκετές συγκρούσεις”, προσθέτει υπονοώντας την Υεμένη ή τη Λιβύη.

Τον Ιανουάριο, η Γκαμπόν και η Γκάνα θα πάρουν και αυτές τις θέσεις που κατέχουν σήμερα ο Νίγηρας και η Τυνησία.

Τα 193 μέλη των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας κλήθηκαν να ψηφίσουν.

  • Η Βραζιλία έλαβε 181 ψήφους
  • Τα Εμιράτα 179
  • η Αλβανία 175
  • η Γκαμπόν 183
  •  η Γκάνα 185.

Μετά την απόσυρση των υποψηφιοτήτων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και του Τσαντ, καμιά από αυτές τις πέντε κατανεμηθείσες θέσεις δεν είχε αρκετούς διεκδικητές.

Για να εξασφαλιστεί η γεωγραφική εκπροσώπηση, οι έδρες κατανέμονται σε περιφερειακές ομάδες.

Θα πρέπει να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των δύο τρίτων και πλέον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ακόμη κι αν οι υποψήφιοι δεν έχουν αντίπαλο στην ομάδα τους

Εδώ και χρόνια, οι περιφερειακές ομάδες συνηθίζουν να ορίζουν απο πριν τους υποψηφίους για τις θέσεις που τους αναλογούν για να αποφεύγουν αδελφοκτόνες αντιπαλότητες.

Τα τελευταία χρόνια έχοντας έως πέντε μέλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να χάσει την επιρροή της καθώς δεν θα έχει τον Ιανουάριο παρά μόνο δυο μέλη, τη Γαλλία και την Ιρλανδία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει 15 μέλη συνολικά

Τα πέντε μόνιμα μέλη που έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία) και δέκα μη μόνιμα μέλη, που ανανεώνονται κατά το ήμισυ κάθε χρόνο.

Είναι το μόνο όργανο του ΟΗΕ που μπορεί να λαμβάνει νομικά δεσμευτικές αποφάσεις όπως η επιβολή κυρώσεων και η εξουσιοδότηση χρήσης στρατιωτικής βίας.

Δείτε επίσης: Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: “Πράσινο φως” στον Αντόνιο Γκουτέρες για δεύτερη θητεία

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading