Οι τεχνοκράτες φεύγουν, οι βουλευτές επιστρέφουν στην κυβέρνηση…

Οι τεχνοκράτες φεύγουν, οι βουλευτές επιστρέφουν στην κυβέρνηση. Αυτός είναι σε γενικές γραμμές ο κεντρικός πυρήνας του επερχόμενου ανασχηματισμού,  ο οποίος τοποθετείται χρονικά από τα μέσα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Όσο οι ημέρες περνούν  τόσο μεγαλώνει και η αγωνία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, δεδομένου ότι το σήμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες είναι πως πολλοί εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και υφυπουργοί θα αντικατασταθούν από πρόσωπα που κέρδισαν τη μάχη του σταυρού στις εθνικές εκλογές και “νιώθουν” από τη Νέα Δημοκρατία.  

Με τον τρόπο αυτόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να  μετριάσει τις εσωκομματικές “γκρίνιες” που άρχισαν να ακούγονται τις τελευταίες εβδομάδες από εκείνους που έμειναν στον “πάγκο” και δεν αξιοποιήθηκαν μέχρι σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Πρόσωπα που συνομιλούν καθημερινά με τον πρωθυπουργό και είναι κοινωνοί των προθέσεών του σχολιάζουν πως ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός. Δηλαδή σαρωτικός, με έντονα εκσυγχρονιστικά χαρακτηριστικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει “φρέσκο” αέρα στο κυβερνητικό σχήμα και να φέρει στο προσκήνιο νέα πρόσωπα που μπορούν να εκφράσουν την επόμενη ημέρα του κόμματος χωρίς να αποτελούν συνέχεια παλαιών νοοτροπιών και συμπεριφορών.

Αναζητείται ουδέτερος χρόνος

Εάν δεν υπήρχε η υγειονομική κρίση και η ένταση με την Τουρκία, ο ανασχηματισμός θα είχε γίνει νωρίτερα. Ακόμα και τώρα όμως ο πρωθυπουργός αναζητά ουδέτερο πολιτικό χρόνο που δεν θα επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Αυτό, άλλωστε, είναι και το μέγα ζητούμενο, δεδομένου ότι το Μέγαρο Μαξίμου πιέζεται τόσο από την αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας όσο και από την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία δεν δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει. Αντίθετα, η Άγκυρα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να κλιμακώσει την ένταση και να σύρει την ελληνική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το μόνο σίγουρο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει τις αποφάσεις του. Αξιολογεί καθημερινά υπουργούς και υφυπουργούς και φαίνεται έτοιμος να προβεί στις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις, ενόψει μάλιστα και των σημαντικών οικονομικών κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ταμείο Ανασυγκρότησης. “Όλοι κρίνονται με γνώμονα ποιοι μπορούν να κάνουν τη δουλειά” είναι η φράση που ακούγεται καθημερινά στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου.

Loading