Ο Τσίπρας αναζητά φάρμακο για τη γκρίνια

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Εβδομάδα αντεπίθεσης χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι αυτή που ξεκινά, αρχής γενομένης από την ομιλία του πρωθυπουργού σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ -Φάρμακο για τη γκρίνια αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί επί όλων των ανοιχτών ζητημάτων, δίνοντας έμφαση στα ελληνοτουρκικά, στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, καθώς και στην αντίστοιχη με τους δανειστές για τη ρύθμιση του χρέους και τη μεταμνημονιακή εποχή.

Το κλίμα και η ομιλία

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι το κλίμα ανάμεσα στους βουλευτές του δεν είναι το καλύτερο δυνατό- δεν βοήθησαν και οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες-, γι’ αυτό και θα προσπαθήσει να φανεί καθησυχαστικός όσον αφορά την περίοδο μετά από τον Αύγουστο.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να προσπαθήσει να δώσει και πανηγυρικό τόνο στην ομιλία του, κάνοντας λόγο για την αύξηση του κατώτατου μισθού, κίνηση πάντως που δεν βρίσκει σύμφωνους τους Θεσμούς.

Ο Τσίπρας και η… γκρίνια

Την ίδια ώρα, ωστόσο, δεν κρύβεται και η γκρίνια μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστερημένη κυβερνητική αντίδραση στις δηλώσεις του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για ανταλλαγή των Τούρκων με τους Έλληνες αξιωματικούς.

Μπορεί στο Μαξίμου να υποστηρίζουν πως δεν είναι δυνατό κάθε τρεις και λίγο να βγαίνουν ανακοινώσεις που να επαναλαμβάνουν τα αυτονόητα, όμως στην Κ.Ο. απορούν γιατί προχώρησε άμεσα σε δήλωση καταδίκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά δεν έγινε το ίδιο κι από την κυβερνητική πλευρά.

Δυσαρέσκεια για Τόσκα

Ταυτοχρόνως, ακούγονται διαμαρτυρίες και για τον Νίκο Τόσκα, ύστερα μάλιστα τόσο από τον θάνατο του επιχειρηματία που είχε πυροβοληθεί στο σπίτι του στην Κηφισιά όσο κι από τη νέα επίθεση του «Ρουβίκωνα», αυτήν τη φορά στη γαλλική πρεσβεία.

Η τετραμερής του Βουκουρεστίου

Ο πρωθυπουργός, πάντως, δεν θα περιοριστεί στο εσωτερικό μέτωπο αυτήν την εβδομάδα.

Την Τρίτη αναμένεται να μεταβεί στο Βουκουρέστι για την Τετραμερή Διάσκεψη Ελλάδας- Ρουμανίας- Βουλγαρίας- Σερβίας στην οποία εκτιμάται πως θα ζητήσει τη στήριξη των υπόλοιπων κρατών στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και στην άσκηση πίεσης προς τα Σκόπια προκειμένου να επιλυθεί το ονοματολογικό και τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα με τους βόρειους γείτονες.

Στην ατζέντα της Τετραμερούς, πάντως, θα κυριαρχήσουν τα θέματα οικονομικής συνεργασίας και κοινής βελτίωσης των μεταφορικών υποδομών.

Loading