Ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε ότι δεν έχει σωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποκάλυψε ότι στις αρχές του 2000 του είχαν προτείνει να έχει σωσία για την ασφάλεια του, αλλά εκείνος αρνήθηκε την πρόταση. Την αποκάλυψη αυτή έκανε στην συνέντευξη που έδωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, στο πλαίσιο του κύκλου των συνεντεύξεων με τίτλο «20 ερωτήσεις στον Βλαντίμιρ Πούτιν» που παρουσιάζει το ρωσικό πρακτορείο για τα 20 χρόνια της παραμονής του στην προεδρία και συγκεκριμένα από το 2000, όταν ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντα του.

«Υπήρχε μια τέτοια ιδέα, αλλά αρνήθηκα να έχω σωσίες», δηλώνει ο ίδιος προσθέτοντας ότι «αυτό συνέβη στην πιο δύσκολο περίοδο της μάχης κατά της τρομοκρατίας», αναφερόμενος σαφώς στους πολέμους στην Τσετσενία κατά των Τσετσένων αυτονομιστών .

Ο Ρώσος πρόεδρος λέει ότι στις αρχές του 2000 είχαν γίνει προτάσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο σωσίας θα τον αντικαθιστούσε σε κατά τόπους εκδηλώσεις που δεν θα ήταν τόσο ασφαλείς για τον αρχηγό του κράτους. Ωστόσο, όπως λέει ο ίδιος, ποτέ δεν χρησιμοποίησε σωσίες.

Το ερώτημα αν έχει ο Πούτιν σωσία, τόσο ο Ρώσος πρόεδρος όσο και ο δημοσιογράφος Αντρέι Βαντένκο, που πήρε τη συνέντευξη, το θεωρούν μια από τις πλέον δημοφιλείς απορίες που διατυπώνονται στο διαδίκτυο. Αλλά και πριν από 20 χρόνια το ερώτημα αυτό απασχολούσε τους Ρώσους πολίτες. Στις 24 Δεκεμβρίου 2001, μια γυναίκα κάτοικος της περιοχής Κοστράμσγκαγια είχε ρωτήσει σχετικά ευθέως τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ βρίσκονταν σε ζωντανή σύνδεση μαζί του , την οποία μετέδιδαν τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα ΟΡΤ και ΡΤΡ.

Η γυναίκα είχε υποθέσει ότι, αν ο Πούτιν έχει σωσία, αυτό του παρέχει την δυνατότητα να πραγματοποιεί πολυάριθμες συναντήσεις και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής. Τότε ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε λέγοντας ότι δεν έχει σωσία.

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Αύγουστο 2009 στο Σότσι, όταν ο Πούτιν και ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έπειτα από μια συνάντηση εργασίας που είχαν, αποφάσισαν να περπατήσουν στον παραλιακό δρόμο ανάμεσα στον κόσμο που έκανε και εκείνος τον περίπατο του. Μια γυναίκα που τους είδε, νόμισε ότι δεν ήταν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός που βγήκαν για περίπατο, αλλά οι σωσίες τους, εκφράζοντας την απορία της. Τότε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μενβέντεφ, της απάντησε χαμογελώντας : «Όχι δεν είμαστε σωσίες είμαστε εντελώς ζωντανοί»

Τον Αύγουστο του 2000 ο επικεφαλής τότε της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιεβγκένι Μούροφ σε συνέντευξη του στο πρακτορείο TASS είχε δηλώσει ότι ο Πούτιν δεν έχει σωσίες, χαρακτηρίζοντας τις φήμες που κυκλοφορούσαν «μύθους και ανοησίες». Τότε ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες κατά περιόδους αναγκάζονται να ελέγχουν τις πληροφορίες που διοχετεύονταν τότε από τους τρομοκράτες για πιθανές απειλές της ζωής του αρχηγού του κράτους. Ωστόσο ο Μούροφ είχε δηλώσει ότι το να χρησιμοποιείς σωσίες θα σήμαινε ότι παραδέχεσαι ότι η υπηρεσία ασφαλείας του Ρώσου πρόεδρου παρουσιάζει αδυναμίες.

©Πηγή: amna.gr

Loading