Ο πειρασμός της «ισοφάρισης» και οι ετοιμασίες Δένδια για τον Τσαβούσογλου

Στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, έχοντας προετοιμαστεί κατάλληλα για το ενδεχόμενο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να διακατέχεται από τον πειρασμό της επικοινωνιακής «ισοφάρισης» του γκολ που πέτυχε ο Νίκος Δένδιας στην Άγκυρα πριν από σχεδόν 45 ημέρες.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με το έως τώρα πρόγραμμα, θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, τη Δευτέρα 31 Μαΐου. Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Η κοινή συνέντευξη Τύπου θα δοθεί στη 13.00 το μεσημέρι και θα έχει διάρκεια περίπου 10 λεπτά, χωρίς να γίνουν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Η Αθήνα πάντως έχει ανοιχτά τα «ραντάρ» της διότι αντιλαμβάνεται ότι η τουρκική πλευρά έρχεται στην Ελλάδα καλά προετοιμασμένη. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύεται από μεγάλη δημοσιογραφική αποστολή θέλοντας να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Το «ιδιωτικό» πρόγραμμα στη Θράκη

Σύμφωνα με τις έως ώρα πληροφορίες θα προσγειωθεί είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στην Αλεξανδρούπολη. Από εκεί θα μεταβεί στην Κομοτηνή και εφόσον υπάρχει χρόνος θα επισκεφθεί την Ξάνθη και ενδεχομένως τη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα παραμένει σταθερή στη θέση ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί προκειμένου να εμπεδωθεί ένα θετικό κλίμα. «Διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν. Η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρμαχος της επίλυσης των διαφορών μέσω του ειλικρινούς διαλόγου, έχοντας σταθερά ως γνώμονες το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας», επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Παρακολουθεί στενά η Κύπρος

Στο γεωπολιτικό παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη εμπλέκεται όλο και πιο έντονα η Κύπρος, με τον πρόεδρο της, κ. Νίκο Αναστασιάδη, να βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και να παρακολουθεί από κοντά τους συσχετισμούς.

Ο ίδιος πάντως φρόντισε να στείλει αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα διαμηνύοντας ότι «η θετική ατζέντα της Τουρκίας στην ΕΕ προϋποθέτει και θετική συμπεριφορά. Και θετική συμπεριφορά δεν είναι οι συνεχιζόμενες προετοιμασίες για εποικισμό της Αμμοχώστου, δεν είναι η πρόταση που ετέθη στο τραπέζι και παραβιάζει κατάφωρα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών». 

Δείτε επίσης: Αλλαγή στο πρόγραμμα του Τσαβούσογλου: Από την Θράκη θα ξεκινήσει την επίσκεψη του

Loading