Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για το 2021

Σαφείς στόχους και συγκεκριμένες ημερομηνίες περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για το 2021, με το Μέγαρο Μαξίμου να τον αποκαλεί Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής.

Ο “μπούσουλας” βάσει του οποίου θα πορευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σταθερές οι οποίες απορρέουν από τα 113 νομοσχέδια που προώθησε η κυβέρνηση στη διάρκεια του 2020. Η πανδημία δεν επηρέασε τις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησαν οι υπουργοί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει ως βασική του επιδίωξη τους επόμενους μήνες η χώρα να επανέλθει στην ομαλότητα και την ανάπτυξη.

Το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021, όπως παρουσιάστηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του τρέχοντος έτους, είναι ένα μελετημένο πρόγραμμα, θεμελιωμένο στους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Στο επίκεντρο του παραμένει η κοινωνία, με προτεραιότητα την προστασία των πιο αδύναμων και τη δημιουργία ευκαιριών σε όσους τις χρειάζονται, όπως τα ΑμεΑ, αλλά και, γενικότερα, τη διεύρυνση της απασχόλησης.

Στόχος το νέο Ε.Σ.Υ.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συντείνει μία δέσμη πολιτικών που θα ξεκινούν από την επαγγελματική εκπαίδευση και θα φτάνουν μέχρι την καλλιέργεια δεξιοτήτων σε νόμιμους μετανάστες προκειμένου να ενσωματωθούν. Το δικαίωμα, ωστόσο, στην εργασία και στην εκπαίδευση θα πλαισιωθεί και από το δικαίωμα στην υγεία. Γι’ αυτό και ως ειδικός στόχος για το 2021 τίθεται η ολοκλήρωση του νέου Ε.Σ.Υ. με την αποκατάσταση ενός ολοκληρωμένου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Κορμός του οδικού χάρτη βάσει του οποίου θα πορευτεί η κυβέρνηση είναι μια σειρά από στρατηγικές κατευθύνσεις για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Οι δράσεις κατανέμονται ανά υπουργείο και αποκρυσταλλώνονται σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία έχουν κοστολογηθεί και έχουν το δικό τους χρονοδιάγραμμα υλοποίησης
Για παράδειγμα, στα έργα που προτάσσονται περιλαμβάνονται  ο ΒΟΑΚ, ο άξονας Πατρών-Πύργου, η επέκταση του Μετρό στην Αθήνα και η πρόοδος του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών μας και τα νέα σωφρονιστικά καταστήματα στην Αττική και στην Κρήτη.

Έμφαση στις startups και την αποκέντρωση

Στο μέτωπο της οικονομίας θα συνεχιστεί η διευκόλυνση των νέων επενδύσεων, ιδίως των «πράσινων». Η στήριξη των startups, ο εκσυγχρονισμός των μικρομεσαίων και η «γαλάζια οικονομία» στα νησιά. Θα κλιμακωθούν, επίσης, οι αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στο Δημόσιο, μαζί με τη νέα διαδικασία προσλήψεων, θα προωθηθεί η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και τέλος η αποκέντρωση μέσω των “έξυπνων πόλεων”.

Loading