Ο Ερντογάν ίσως χάσει λόγω Γκρίζων Λύκων-Κούρδων!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία δεν αιφνιδίασε την κυβέρνηση, αν και στο Μαξίμου εκτιμούσαν πως αυτές θα διεξάγονταν το νωρίτερο τον Αύγουστο κι όχι στις 24 Ιουνίου, όπως θα πραγματοποιηθούν τελικώς.

Όπως κι αν έχει, φοβούνται έντονη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας τους επόμενους δύο μήνες, η οποία στην ουσία αποτελεί συνέχεια της τακτικής που έχει επιλέξει ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Από την άλλη, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ευελπιστούν πως η σχέση με τη μετεκλογική Τουρκία θα επανέλθει στην κανονικότητα των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει και το αποτέλεσμα των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στον εξ ανατολών γείτονα να είναι τέτοιο που να φέρνει τη σταθερότητα στη χώρα.

Φαβορί ο Ερντογάν;

Στην ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν πως ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας αποτελεί το φαβορί.

Μόνο που το ζητούμενο για τον ίδιο είναι και μια ευρεία νίκη, η οποία δεν αναμένεται να έρθει τόσο εύκολα όσο την προηγούμενη φορά.

Στο Μαξίμου αναφέρονται συγκεκριμένα στους Κούρδους βορείως του Ντιγιάρμπακιρ και της νοτιοανατολικής Τουρκίας, στη Μαύρη Θάλασσα δηλαδή, οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές είχαν ψηφίσει μαζικά το “Σουλτάνο”, αλλά είναι αμφίβολο αν θα το επαναλάβουν και τον Ιούνιο.

“Θρήσκευμα ή εθνική ταυτότητα”;

Θα ψηφίσουν με βάση το θρήσκευμά τους, αφού είναι μουσουλμάνοι, η την εθνική τους ταυτότητα;”, αναρωτιούνται οι ίδιες πηγές, οι οποίες σημειώνουν πως η εισβολή Ερντογάν στο Αφρίν και η γενικότερη δαιμονοποίηση του κουρδικού πληθυσμού δεν τον ωφελεί τη δεδομένη στιγμή.

Από εκεί και πέρα, στο Μαξίμου δεν παραγνωρίζουν ότι οι πάλαι ποτέ Γκρίζοι Λύκοι είναι σήμερα διασπασμένοι.

Ναι μεν ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είναι κυβερνητικός εταίρος του κ. Ερντογάν, ωστόσο το Εθνικιστικό του Κίνημα, το οποίο συνιστά συνασπισμό του MHP και των Γκρίζων Λύκων, δεν είναι το μοναδικό που εκπροσωπεί την τουρκική ακροδεξιά.

Το κόμμα Μπαχτσελί πριν από λίγο καιρό και ύστερα από διάσπασή του έχασε τα μισά στελέχη του.

Με λίγα λόγια, ο κ. Ερντογάν θα δυσκολευτεί να στηριχθεί ξανά σε μερίδα των Κούρδων και στο σύνολο της εθνικιστικής ακροδεξιάς.

Κανείς, ωστόσο, στο Μαξίμου δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να ισχυριστεί πως αυτές οι απώλειες είναι αρκετές ώστε να χάσει την εξουσία ο κ. Ερντογάν κι ακόμα περισσότερο αν αυτό θα είναι καλό για τη χώρα μας ή όχι…

Loading