Ο ανασχηματισμός δεν φεύγει από το μυαλό του Μητσοτάκη

Μπορεί ο πρωθυπουργός να διαμηνύει ότι ο ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου μετατίθεται για το 2022, ωστόσο όσοι γνωρίζουν τις βαθύτερες σκέψεις του εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός δεν φεύγει από το μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι συζητήσεις με τους Γεραπετρίτη, Σκέρτσο και Δημητριάδη είναι καθημερινές και πολύωρες, αφού εκείνο που προέχει είναι η βελτίωση των κυβερνητικών επιδόσεων σε συγκεκριμένους τομείς που υστερούν. Γι’ αυτό και επί του παρόντος οι αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης οριοθετούνται με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον τελευταίο ανασχηματισμό.

 Η αλήθεια, όμως, είναι ότι πολλά εξαρτώνται και από την πορεία της πανδημίας και τις αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργούνται στη μετά Covid εποχή, μιας και το επόμενο 15ημερο θα φανεί η δυναμική της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού και πως αυτή θα επηρεάσει την πορεία της εθνικής μας οικονομίας

Η οικονομία καθορίζει το βάθος των εξελίξεων

Και μιας ο λόγος περί οικονομίας, στο υπουργικό συμβούλιο αναγνωρίζουν οτι η οικονομική κατάσταση διαμορφώνεται καλύτερα απ’ ό,τι προέβλεπαν και οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΟΣΑ έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη και τα νέα δεδομένα  προεξοφλούν ταχεία ανάκαμψη. 

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν ότι η χώρα μας  στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, έχει καταγράψει την τρίτη καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση σε όρους ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή η βιομηχανική παραγωγή κινείται ανοδικά, οι προσδοκίες στη μεταποίηση ενισχύονται, ο δείκτης οικονομικού κλίματος «σκαρφάλωσε» περίπου στα προ-κορονοϊού επίπεδα, οι ιδιωτικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί μέσα στην υγειονομική κρίση κατά  23 δισ. ευρώ, ενώ τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες, κατά 24%.

Παράλληλα, τα επιτόκια στα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου είναι αρνητικά, ενώ στα πενταετή και δεκαετή ομόλογα καταγράφουν ιστορικά χαμηλά.

Τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε συνδυασμό με την  επέκταση της γενικής ρήτρας διαφυγής στο 2021 και το 2022, την επικείμενη έναρξη εφαρμογής του  Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και τη συνεχή βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας, θέτουν τις βάσεις για ισχυρή ανάπτυξη την επόμενη τετραετία και διαμορφώνουν συνθήκες για ένα εντελώς διαφορετικό δημοσιονομικό πλαίσιο.  

Με αυτά τα δεδομένα, τονίζουν στο «Politic»,  καταρτίστηκε και κατατέθηκε στη Βουλή νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής στο οποίο προβλέπεται ανάπτυξη για φέτος στο 3,6%, για το 2022 στο 6,2%, και για τα επόμενα χρόνια στο 4% κατά μέσο όρο.

Δείτε επίσης: Αποκλειστικό politic.gr: Την Πέμπτη η εισήγηση του Μεσοπρόθεσμου στην Ολομέλεια του Σώματος

Loading