Novartis: Η κυβερνητική θεωρία περί παραγραφής και το «κρυφό» όπλο

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ύστερα από μία εβδομάδα συσκέψεων ο κύβος ερρίφθη κι ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τη συγκρότηση προκαταρκτικής- ως προανακριτική είναι ευρύτερα γνωστή- επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Οι βουλευτές, υπουργοί και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος κλήθηκαν να επιλέξουν μια από τις τρεις επικρατούσες νομικές θεωρίες για το αν έχει παραγραφεί το αδίκημα της δωροδοκίας.

Οι δύο πρώτες το θεωρούν παραγραμμένο γιατί θεωρούν πως τελέστηκε κατά την άσκηση του καθήκοντος, ενώ η τρίτη- αυτή που προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ- πως δεν έχει τελεστεί κατά την άσκηση καθήκοντος γιατί, απλούστατα, δεν συμπεριλαμβάνεται στα καθήκοντα ενός πρωθυπουργού ή ενός υπουργού να δωροδοκείται.

“Δεν έχει σχέση με το χρόνο, αλλά με το είδος του εγκλήματος”

«Δεν έχει σχέση με το χρόνο, αλλά με το είδος του εγκλήματος. Αν, για παράδειγμα, κάποιος υπουργός χτυπήσει άτομο με το αυτοκίνητό του, αυτό το αδίκημα δεν έχει τελεστεί, με τη νομική έννοια του όρου, κατά την τέλεση του υπουργικού του καθήκοντος από τη στιγμή που είναι άσχετο με αυτό», μας επισημαίνει κυβερνητικός αξιωματούχος.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως η νομολογία δεν είναι με το μέρος της κυβέρνησης, αφού δύο φορές έχει απορριφθεί το σκεπτικό της το 2011 από τον Άρειο Πάγο.

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου εκτιμούν πως διαθέτουν ένα ακόμα όπλο το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν αν καταστεί αναγκαίο.

Αναφέρουν με νόημα πως το ελληνικό Δημόσιο έχει ζητήσει αποζημίωση τριών δισ. ευρώ από τη Novartis, εξέλιξη που το δίχως άλλο βάζει σε σκέψεις τον ελβετικό κολοσσό αν είναι προς το συμφέρον του να επιδιώξει συμβιβασμό.

Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται πολύ πιθανό να ζητήσει το ελληνικό Δημόσιο από την εταιρεία να κατονομάσει τα φυσικά πρόσωπα με ελληνική υπηκοότητα- και τα πολιτικά πρόσωπα βεβαίως- τα οποία κατά καιρούς «ευεργετήθηκαν» από τα «μαύρα» ταμεία της, αν αυτό έχει συμβεί.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως είναι λογικό, είναι προφανές ότι δύσκολα θα αποτραπεί ο πολιτικός σεισμός τον οποίο τόσο πολύ επιδιώκουν στην κυβέρνηση.

Επιπλέον, στο Μαξίμου αναρωτιούνται γιατί οι, σε άλλες περιπτώσεις λαλίστατες, δικαστικές και εισαγγελικές ενώσεις δεν έχουν εκδώσει ούτε μία ανακοίνωση για τα όσα υποστηρίζει η ΝΔ περί συμπαιγνίας της κυβέρνησης με δικαστικούς παράγοντες, καθώς και για το πλαίσιο στο οποίο υπάγονται οι προστατευόμενοι μάρτυρες, το οποίο είναι ορισμένο από το νόμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάνουν λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά που εκθέτουν τους εκπροσώπους της Θέμιδας.

Loading