Νέος υφυπουργός εξωτερικών ο Κώστας Βλάσης

Ο Κώστας Βλάσης είναι ο νέος υφυπουργός εξωτερικών, με αρμοδιότητα τα ζητήματα του απόδημου ελληνισμού. Ο νέος υφυπουργός αποτελεί την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πιστεύει πολύ στις δυνατότητές του. Μολονότι ο Κώστας Βλάσης είναι μόνο 44 ετών, εντούτοις χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, καθώς έχει διαγράψει μια αξιοσημείωτη ακαδημαϊκή και πολιτική πορεία.

Πριν λίγες μέρες ο Αντώνης Διαματάρης παραιτήθηκε από τη θέση του υφυπουργού εξωτερικών, μετά από παρότρυνση του κ. Μητσοτάκη, καθώς η αποκάλυψη πως δεν κατέχει μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο Κολούμπια, το οποιό ωστόσο έχει συμπεριλάβει στο βιογραφικό του, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και έδωσε αφορμή για δριμεία κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Ο Κώστας Βλάσης είναι χειρουργός-ορθοπεδικός, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου πήρε και το διδακτορικό του το 2005. Εν συνεχεία πέρασε με επιτυχία από τις ακαδημαϊκές βαθμίδες του Λέκτορα και του Επίκουρου Καθηγητή, ενώ από το 2016 είναι Αναπληρωτής Σχολής της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πληροφορίες από την κυβέρνηση λένε πως σημαντικό ρόλο στην επιλογή του Πρωθυπουργού έπαιξε η εκλογική επιτυχία του κ. Βλάση στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, αλλά και η ευρεία του εκλογική νίκη στην Αρκαδία στις εκλογές του Ιουλίου. Επιπλέον, κατά κοινή ομολογία, ο Αρκάς βουλευτής είχε μεγάλο μερίδιο συμμετοχής στη νίκη της ΝΔ και του Παναγιώτη Νίκα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθότι ανέλαβε προσωπικά την οργάνωση του εκλογικού αγώνα του υποψήφιου Περιφερειάρχη, κερδίζοντας μια πολύ δύσκολη μάχη και μια περιφέρεια που πολλοί στην παράταξη θεωρούσαν ως χαμένη υπόθεση.

Υπέρμαχος της ψήφου των απόδημων Ελλήνων

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας ο κ. Βλάσης διετέλεσε γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ενώ υπήρξε εισηγητής σε σημαντικά νομοσχέδια. Αυτό που δεν είναι γνωστό αλλά διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του πρωθυπουργού είναι ότι ο Αρκάς βουλευτής έχει αναπτύξει έναν ισχυρό δεσμό με τους Έλληνες ομογενείς, και κυρίως αυτούς των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού από τα πρώτα χρόνια που πολιτευόταν πραγματοποιούσε συστηματικές επισκέψεις σε αρκετές Πολιτείες, δείχνοντας πραγματικό ενδιαφέρον για τον απόδημο Ελληνισμό.

Φυσικά είναι υπέρμαχος της ψήφου των αποδήμων και συμμετείχε ενεργά στην προώθησή της μέσω της στενής συνεργασίας του με την κοινότητα των αποδήμων Αρκάδων, που αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο όγκο των ομοεθνών μας σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά.

Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά τα εξής: «Άνθρωπος αυτοδημιούργητος και χαμηλών τόνων, με πλούσιο βιογραφικό αλλά και εργασιακή εμπειρία, ο Κώστας Βλάσης έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά στα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σ’ ό,τι αφορά στην επιλογή των στελεχών της κυβέρνησής του».

Loading