Νέες συζητήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Νέες συζητήσεις με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο Φεβρουάριο, σε μία κρίσιμη για τα ελληνοτουρκικά περίοδο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι σχετικές συζητήσεις των κοινών επιτροπών εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Τουρκίας επρόκειτο να ξεκινήσουν στις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. Ωστόσο, οι εξελίξεις με το σύμφωνο Άγκυρας – Τρίπολης, αλλά και η πρόσφατη έλευση του τουρκικού πλοίου Ορούτς Ρέις καθυστέρησαν την όλη διαδικασία.

Όλα δείχνουν ότι αυτές οι συζητήσεις θα αρχίσουν, τελικά, στα μέσα του τρέχοντος μηνός. Μάλιστα, από τις 17 έως και τις 21 Φεβρουαρίου αναμένεται στην Αθήνα πολυμελής αντιπροσωπία Τούρκων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, μαζί με διπλωμάτες και νομικούς, προκειμένου να θέσουν στην ελληνική πλευρά τις απόψεις και αιτιάσεις της γειτονικής χώρας σε μία σειρά από θέματα.

Η τουρκική και η αντίστοιχη ελληνική επιτροπή αναμένεται να κάνουν μία αποτίμηση της διαδικασίας που είχε τηρηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα 4,5 έτη και εν συνεχεία να προχωρήσουν σε μία επαναξιολόγηση της κατάστασης, με βάση με τα σημερινά δεδομένα.

Από την περασμένη εβδομάδα, εξάλλου, έχει φτάσει στο ελληνικό Πεντάγωνο σχετική επιστολή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, στην οποία εκφράζεται αφενός η πρόθεση της γείτονος για συνέχιση του διαλόγου, αλλά και η ατζέντα των θεμάτων για τα οποία επιθυμεί να συζητήσει η τουρκική πλευρά.

Ο ελληνικός στόχος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, ο στόχος της ελληνικής πλευράς είναι αφενός να τηρηθεί το ίδιο πλαίσιο ως προς το μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων και να διατηρηθεί ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας των δύο πλευρών.

Παράλληλα, επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι να συνεχιστεί η πολιτική αντιμετώπιση γεγονότων στρατιωτικής έντασης, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος εκτράχυνσης της κατάστασης.

Loading