Ν. Ηλιόπουλος στην Atlas TV: “Με την τροπολογία για το ακαταδίωκτο η κυβέρνηση παραδέχεται την ενοχή της”

Στην εκπομπή “Οι Απέναντι” της Atlas TV, την οποία παρουσιάζουν οι Χρήστος Τσαλικίδης και Σταύρος Οραήλογλου, φιλοξενήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, προκειμένου να αναφερθεί σε σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας.

Αναφορικά με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε: “Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχουμε διευθέτηση χρόνου εργασίας, δηλαδή ένας εργαζόμενος για έξι μήνες θα μπορεί να δουλεύει δεκάωρα χωρίς να αμείβεται για τις παραπάνω ώρες εργασίας. Πρόκειται άρα για εργασία-λάστιχο, εργασία χωρίς δικαιώματα και… μείωση μισθού. Πολύ κρίσιμο είναι, επίσης, ότι θα υπάρχει και αποκλειστική προτεραιότητα στις ατομικές συμβάσεις, κάτι που στερεί όποια διεκδίκηση από κάθε εργαζόμενο. Η κυβέρνηση έρχεται να θεσπίσει απλήρωτες υπερωρίες, να μειώσει το μισθό και ουσιαστικά να καταργήσει το οκτάωρο”.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να σχολιάσει κατά πόσο είναι εφαρμόσιμες οι προτάσεις για τη στήριξη της οικονομίας, που ανακοίνωσε πρόσφατα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας αρχικά: “Το κρίσιμο για εμάς είναι η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία. Είναι ένα χρέος, το οποίο δε δημιουργήθηκε από… κακοπληρωτές ή από απάτη, γεννήθηκε από μία αντικειμενική συνθήκη που τους ξεπερνά όλους. Όποιος πιστεύει, λοιπόν, ότι στην οικονομία πατήσαμε ένα pause και μπορούμε να ξαναξεκινήσουμε, έχει άδικο. Εμείς λέμε ότι, με βάση την πτώση του τζίρου, θα πρέπει να ρυθμιστεί ένα μέρος του χρέους της τάξης του 60% και το υπόλοιπο 40% να ρυθμιστεί σε 120 δόσεις. Έτσι, με τη ρύθμιση αυτού του χρέους δίνεται η δυνατότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοιχτές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, κάτι που είναι πολύ κρίσιμο”.

“Απόλυτα εφικτό το κόστος του πακέτου που προτείνουμε”

Και πρόσθεσε σχετικά με το παραπάνω ζήτημα: “Το δεύτερο ζήτημα είναι η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων από το κράτος για ένα εξάμηνο, με την υποχρέωση ο επιχειρηματίας να πληρώσει για το δεύτερο εξάμηνο και να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας. Το συνολικό κόστος για το πακέτο το οποίο προτείναμε υπολογίζεται στα 5,7 δισ. ευρώ. Είναι κάτι απόλυτα εφικτό, αν φυσικά υπήρχε η πολιτική βούληση”.

Σχετικά με την τροπολογία της κυβέρνησης για το ακαταδίωκτο των επιτροπών δημόσιας υγείας, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε: “Η κυβέρνηση προσπαθεί τεχνηέντως να δείξει ότι με αυτή την τροπολογία προστατεύει τους επιστήμονες. Στην ουσία αυτό που κάνει είναι να παραδέχεται την ενοχή της. Παραδέχεται ότι αυτή εισηγείται στους επιστήμονες με τι μέτρα να προχωρήσουν. Παράλληλα, τους απαγορεύει να παραβρεθούν σε οποιαδήποτε διαδικασία αναζητήσει ευθύνες στο μέλλον. Άρα… η κυβέρνηση αθωώνει πολιτικά στελέχη, όχι τους επιστήμονες. Σκεφτείτε ότι γιατροί στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι έχουν καταγγείλει τις ελλείψεις στο σύστημα υγείας, αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή πειθαρχικές διώξεις. Βλέπουμε, λοιπόν, μία κυβέρνηση δύο μέτρων και δύο σταθμών σε ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα“.

“Η κοινωνία… ανοίγει τα αυτιά της σε εναλλακτικές προτάσεις”

Ο κ. Ηλιόπουλος κατέθεσε και την άποψή του για την πρόσφατη δημοσκόπηση για λογαριασμό του Politic.gr, στην οποία η ΝΔ διατηρεί ισχυρότατο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου: “Θα κάνω ένα συνολικότερο σχόλιο. Αυτό που βλέπουμε από τις μετρήσεις είναι ότι, ειδικά σε μη προεκλογική περίοδο, πρέπει να ρίχνουμε βαρύτητα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εκεί βλέπουμε μία κατάρρευση της κυβέρνησης και μία ανασφάλεια των πολιτών. Την ίδια στιγμή, συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η συνταγογράφηση των τεστ, η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και η ακύρωση του πτωχευτικού νόμου, καταγράφον πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία. Θεωρούμε ότι μπαίνουμε ξανά σε μία περίοδο, στην οποία η κοινωνία νιώθει ότι βρίσκεται ξανά μπροστά σε αδιέξοδο και… ανοίγει τα αυτιά της σε εναλλακτικές προτάσεις”.

Τέλος, υπογράμμισε για το ενδεχόμενο να πάει ο πρωθυπουργός σε πρόωρες εκλογές: “Είναι ένα ερώτημα το οποίο πλανάται πάνω από τον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο. Μάλιστα, πολύ αναλυτές και από τον κυβερνητικό Τύπο διαρκώς επανέρχονται σε αυτό το ζήτημα. Η εκτίμησή μας είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει “κάψει” αυτό το σενάριο για πιθανές εκλογές το φθινόπωρο. Εμείς από την πλευρά μας δε ζητάμε εκλογές, όχι επειδή δεν είμαστε έτοιμοι, αλλά επειδή όταν έχεις 800 διασωληνωμένους… δεν υπάρχουν οι υγειονομικές συνθήκες που να επιτρέπουν τη διεξαγωγή εκλογών. Παρόλα αυτά, πρέπει να είμαστε έτοιμοι ώστε να καταθέσουμε μία εναλλακτική πρόταση εξουσίας για τη χώρα”.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Ηλιόπουλου, από το 19’48” ως το 30′:

Δείτε επίσης: Ηλιόπουλος: “Ανίκανος για αυτοκριτική ο Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση λέει ψέματα στον κόσμο, καλλιεργώντας δήθεν κλίμα αισιοδοξίας”

Loading