Ν. Ηλιόπουλος: Πρώτα οι ανάγκες της κοινωνίας και όχι τα σκληρά πλεονάσματα

Την αναγκαιότητα για «πολιτικές που στηρίζουν την κοινωνική πλειοψηφία και όχι την επίτευξη σκληρών πλεονασμάτων», υπογράμμισε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, αναφερόμενος στο συνολικό σχέδιο εξόδου από την κρίση που παρουσίασε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

«Αν ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ΝΔ υπάρχει μια πολιτική δύναμη που συμπεριφέρεται με αξιοπιστία απέναντι στα δημόσια οικονομικά και τους αριθμούς, αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», τόνισε, καλώντας «να αφήσουμε πίσω την Ευρώπη της σκληρής λιτότητας». Απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «περί αντιφάσεων» στην κοστολόγηση των μέτρων, ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «ο κ. Πέτσας δεν τα πηγαίνει καλά με τα μαθηματικά». «Όταν διπλασιάστηκε η ημερήσια αποζημίωση στις ΜΕΘ, εν μέσω πανδημίας, από τα 800 στα 1.600 ευρώ, είπε ότι αυτό έγινε για να καλυφθεί και το εργατικό κόστος, κάτι που ήταν ψέμα», σχολίασε. Επιπλέον, είπε ότι «ο ισχυρισμός του κ. Πέτσα ότι η κυβέρνηση έχει δώσει 24 δισ. για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι επίσης ψέμα», τονίζοντας ότι «το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρει, με βάση τα επίσημα στοιχεία, ότι οι έκτακτες δαπάνες που έγιναν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, είναι 4,6 δισ. ευρώ».

Ο κ. Ηλιόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «την ίδια στιγμή που λέει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε δαπάνες, έρχεται και κόβει το μισθό των εργαζομένων, θεσπίζοντας απλήρωτη εργασία στον ιδιωτικό τομέα και περικόπτοντας το Δώρο Χριστουγέννων για όσους εργαζόμενους μπήκαν σε αναστολή». Σημείωσε πως «όταν κόβεις το μισθό σε συνθήκες ύφεσης, τότε η πολιτική σου είναι μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης». Υποστήριξε πως «αν η κυβέρνηση είχε πάρει μέτρα τη στιγμή που έπρεπε, τώρα δε θα είχαμε ύφεση 15,2%». Τόνισε ότι υπάρχουν τμήματα της κοινωνίας που ήδη βιώνουν δραματικά τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, σχολιάζοντας: «Ρωτήστε τους εργαζόμενους στον πολιτισμό ή τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό πώς θα ζήσουν». Ανέφερε ακόμη ότι «όταν βγαίνουν οι Λαγκάρντ και Ντράγκι και μιλούν για την ανάγκη τα κράτη να κάνουν πολύ μεγάλες δαπάνες για τη στήριξη της οικονομίας, τη στιγμή που η Ελλάδα είναι στον πάτο των δημόσιων δαπανών, τότε υπάρχει τεράστιο πρόβλημα».

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, δήλωσε ότι «η ΝΔ δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό», αφού «κανείς δεν γνωρίζει σε τι ακριβώς συμφώνησαν οι ελληνικές αρχές με την τουρκική πλευρά στο Βερολίνο, τι ήταν αυτό που ο πρωθυπουργός ονόμασε γραπτή αποτύπωση μιας προφορικής συμφωνίας». Τόνισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και λύση είναι «διπλωματία, διάλογος, αποκλιμάκωση στη βάση του διεθνούς δικαίου, με ορίζοντα τη Χάγη».

Σχετικά με το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή για την έγκριση των συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι είναι «μια πολύ σημαντική στιγμή για το πολιτικό σύστημα, ώστε να φανεί ποιοι είναι οι πολιτικοί απατεώνες, ποιοι είναι αυτοί που επέλεξαν να δηλητηριάσουν με μίσος την πολιτική ζωή, ποιοι είναι αυτοί που επέλεξαν να καλύψουν δολοφονικές επιθέσεις σε σπίτια βουλευτών, ποιοι είναι αυτοί που καβάλησαν ένα κλίμα συνομωσιολογίας και ακροδεξιάς ρητορικής, ζημιώνοντας τελικά τη χώρα, τη στιγμή της μεγαλύτερης διπλωματικής ήττας του Ερντογάν στην περιοχή των Βαλκανίων».

©Πηγή: amna.gr

Loading